Leif Svensson, ordförande i Upplands nämndemannaförening, tycker mejlet Uppsala tingsrätts nämndemän var missriktat. Mer om reaktionerna på ledningens krav i klippet.

Uppmaningen till nämndemännen i Uppsala tingsrätt: ”Somna inte!”

Uppdaterad
Publicerad

Nämndemän som sover under förhandlingar, fingrar på mobilen och som inte kommer i tid. Nämndemännen vid Uppsala tingsrätt får i ett mejl svidande kritik av ledningen. Oförtjänt, tycker Leif Svensson, ordförande i Upplands nämndemannaförening.

Mejlet som UNT var först med att berätta om, har rört upp känslor bland nämndemännen i Uppsala. Svepande, missriktat och ett sätt att undergräva kårens förtroende är några reaktioner.

Leif Svensson (M), ordförande i Upplands nämndemannaförening, är besviken på innehållet och tonen, som han menar är onödigt hård.

Men om ni sitter och sover på rättegångar så kan det ju få stora konsekvenser för parterna i rättssalen?

– Kritiken är överdriven och alldeles för svepande.

”Kollektiv bestraffning”

Johannes Fridenström (KD) är en av de nämndemän som reagerat:

– Jag trodde att vi hade slutat med kollektiv bestraffning. Om någon har problem med reglerna får domaren ta med den personen.

Han hävdar också att om nämndemännen läxas upp på det här sättet så är det fler yrkesgrupper som skulle behöva samma behandling.

– Det finns notarier, åklagare och advokater som tittar i mobiler och som nickar till. De enda som är prickfria, skulle jag säga, är domarna.

”Står bakom mailet”

Catarina Barketorp är chef för tingsrätten.

– Jag står bakom innehållet i mejlet. Det är tänkt som en upplysning till alla, inte en tillrättavisning, säger hon.

Klippet: Därför reagerar nämndemännen – och så formulerades mailet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.