Hör chefen Catarina Barketorp förklara hur tingsrätten kunde missa att den åtalade avlidit. Foto: Ellen Pan

Myndigheternas miss: Död man dömdes i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

I veckan dömdes en avliden man till dagsböter i Uppsala tingsrätt. Rättegången hölls utan mannen, som då varit avliden i flera veckor. Tingsrätten ber nu om ursäkt till de anhöriga.

– Jag förstår om de blir upprörda när de får hem en dom på det här sättet, säger chefen Catarina Barketorp.

Den märkliga historien fick sin början i juni förra året, när mannen körde lastbil narkotikapåverkad. Han stoppades av polis och åtalades sedan för rattfylleri och ringa narkotikabrott, mot sitt nekande.

Den 16 november avled mannen, som var hemmahörande i Eskilstuna. Men trots dödsfallet så höll Uppsala tingsrätt huvudförhandling i målet den 1 februari i år. I måndags meddelades beslutet – den döde mannen straffas med dagsböter. I domen, som SVT tagit del av, står det att mannen delgetts kallelse men inte kommit till förhandlingen.

– Våra datasystem pratar inte med de andra myndigheternas system, så vi får inte veta sådant här. Vi har gjort precis som man ska göra, så det är ingen här som har gjort fel. Vi har följt våra rutiner, säger Catarina Barketorp.

”Har aldrig varit med om det”

Inte heller Åklagarmyndigheten upptäckte att mannen avlidit. Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uppsala, tror att missen beror på att man använt sig av så kallad förenklad delgivning, där rätten skickar kallelser till den åtalade personen, utan krav på svar. Det innebär i praktiken att personen inte behöver infinna sig vid förhandlingarna.

– Det är klart att det är olyckligt om sådant här inträffar, även om det måste vara väldigt ovanligt. Jag har aldrig varit med om det, säger han.

Det ligger nu på åklagarens bord att överklaga till hovrätten, som sedan kan undanröja domen.

I klippet hör du tingsrättens chef berätta mer om hur det här kunde inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.