En man står vid en fotbollsplan med grön konstgräs, omgiven av målnät. I bakgrunden syns två åskådarkuperade ställningar för publik vid sidan av planen. Det är klart väder och solen lyser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan inte tro att det är sant”, säger Fredrik Boström när han ser bilderna från förra årets översvämning. Se mer i klippet ovan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Översvämningen kostade miljoner – så ser Tegelvallen ut idag

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan vattnet svämmade över Tegelvallen. Stora delar av idrottsplanen och intilliggande byggnader förstördes. Men tack vare eldsjälar är området så gott som återställt idag.

– Första tanken var att klubben inte fanns kvar, säger Fredrik Boström från Heby AIF:s styrelse om förödelsen som mötte honom.

Det var i september 2023 som Heby kommun drabbades av stora översvämningar. En av platserna som drabbades värst var Tegelvallen, hemvisten för Heby AIF.

– Vi hade två år innan lagt en ny gräsmatta, den blev förstörd och mycket annat också. Bara mattan kostade 1,8 miljoner, säger Fredrik Boström, styrelsemedlem i Heby AIF.

Extremväder i Sverige

Efter översvämningen satte arbetet igång med att återställa Tegelvallen. Enligt Fredrik Boström hade det aldrig kunnat genomföras utan stödet från lokalbefolkningen.

– Det positiva med översvämningen är att det förenade oss. Folk hjälpte till och idag är vi väldigt glada att se den nya mattan på plats. Tegelvallen betyder mycket för orten, säger Fredrik Boström.

Risk för ny översvämning?

I maj i år beslutade Heby kommun att en ny vall skulle byggas för att hålla vattnet borta från idrottsplanen, ett arbete som skulle vara klart sista september. Men med bara en dryg vecka kvar till månadsskiftet har inget arbete på plats dragit igång.

Madelene Rendlert, projektledare vid Heby kommun, säger att arbetet blivit försenat men ska vara klart till början av oktober.

– Vallarna står klara men har inte monterats än, säger Madelene Rendlert.

Så rustar Heby kommun inför framtida extremväder

Hör Hebys kommundirektör Emma Burstedt om vad kommunen gjort sedan översvämningarna i september 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hebys kommundirektör Emma Burstedt om vad kommunen gjort sedan översvämningarna i september 2023. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet