– Man kan inte pressa en myndigheten på det viset. Vi kan inte vika för den här typen av aktioner. Men det vi kan göra är att lyssna och försöka ge dem den information de efterfrågar, säger Annika Eriksson, som är chef för prövningsenheten på Migrationsverket i Uppsala.
I drygt två veckors tid har de omkring 50 asylsökande palestinierna suttit på Vaksala torg i centrala Uppsala och protesterat. Kritiken de framfört är bland annat besked från Migrationsverket dröjt, i vissa fall flera år, men också att de riskerar att utvisas till en konflikthärjad region.
– Svenska rapporter, däribland regeringens, säger att livet i Gaza är nästan omöjligt. Vi har krig, ett eller två om året. Livet är outhärdligt och vi vill inte leva där. Inget kan garantera våra liv där, säger Mohamad Al-Masri, en av de protesterande.
Särbehandling inget alternativ
Migrationsverket har besökt protestanterna vid torget och samlat in deras ärendenummer. De har lovat att återkoppla med information om var palestiniernas ansökningar ligger i processen. Men att föregå den ordinarie ordningen, eller att utlova uppehållsillstånd är inget alternativ menar verket. Oavsett hungerstrejk.
– Givetvis inte. Det är inte så rättsstaten Sverige arbetar. Samhället är demokratiskt och vi måste behandla alla lika, säger Annika Eriksson.
”Förstår deras frustration”
Migrationsverket beklagar dock att palestiniernas känt sig underprioriterade. Men försäkrar att så är inte fallet. Däremot så måste varje ärende få ta sin tid menar enhetschefen Annika Eriksson.
– Vi försöker göra det vi kan och behandla ärendena så fort som möjligt, men alla fall måste prövas individuellt och sådant tar tid, säger hon.
Om sittstrejken utbryter i hungerstrejk. Vad för ansvar har Migrationsverket gällande deras hälsa?
– Dessvärre inget. Vi har inget ansvar för den enskilda individena agerande. Det är klart det är tråkigt hur det har blivit och jag kan förstå deras frustration, men en hungerstrejk är deras egna val som varje individ väljer eller inte väljer att gå in i, säger Annika Eriksson.
Hur långt är ni villiga till att gå?
– Vi fortsätter tills migrationsverket ger killarna här uppehållstillstånd, säger Mohamad Al-Masri.
Migrationsverket bedömning av Palestina:
”Migrationsverkets landinformationsenhet följer hela tiden noggrant säkerhetsläget i de länder varifrån det kommer asylsökande.
Dagens situation i Gaza präglas av stor politisk instabilitet och oro. Däremot pågår det ingen väpnad konflikt. Eftersom myndigheterna och rättssystemet i Gaza inte värnar invånarnas grundläggande mänskliga rättigheter och ger dem skydd råder det enligt utlänningslagens definitioner andra svåra motsättningar i Gaza. Det betyder att verket gör en individuell prövning av alla asylansökningar.”