Eleven Josefine Johansson på Westerlundska gymnasiet i Enköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra Westerlundska gymnasiet hade parkeringsplatser i egen regi, då kunde eleverna parkera gratis. Foto: SVT/Kristian Östlund

Enköpingselevernas ilska mot P-platserna på nya gymnasiet: ”Har fått flera tusen i böter”

Publicerad

Nya Westerlundska gymnasiet i Enköping, som kostade kommunen 550-miljoner kronor, byggdes utan nya parkeringsplatser. Någonting som väcker ilska hos eleverna på skolan.

– Jag har betalat flera tusen i böter för jag inte har kunnat gå från lektionen och justera p-skivan, säger eleven Josefine Johansson.

Mängden parkeringsplatser i anslutning till nya skolan har inte förändrats enligt rektor Daniel Hellström.

– Idag är det vanligare att elever kör epa- eller mopedbilar till och från skolan än för fyra-fem år sedan. Därför har det blivit trängre på parkeringsplatserna.

Bor man minst fyra kilometer från skolan får man möjlighet att köpa ett parkeringstillstånd till en parkering bakom skolan som kostar 1000 kronor per termin, något som tidigare var gratis.

– Skillnaden nu är att det är kommunens mark där parkeringarna finns. Därför har vi behövt hitta lösningar som jag tycker vi har gjort.

Elever lämnar lektioner

Bor man närmare än fyra kilometer och inte har rätt till p-tillstånd, måste man använda andra parkeringar med p-skiva som behöver justeras varannan timme. Detta har lett till att elever ibland måste lämna lektioner.

– Det kommer inte ses som legitim frånvaro, säger Daniel Hellström.

Inga planer på fler parkeringar

I dagsläget finns det inga planer på att bygga ut eller bygga någon ny parkering i anslutning till gymnasiet.

Enligt Emanuel Olofsson, fastighetschef på Enköpings kommun, är det ingenting som brustit i planeringen av skolan.

– Det finns en förståelse för att man vill parkera närmare och gratis, men vi måste förhålla oss till kommunens uppdrag och vara kostnadseffektiva.

Hör kommunens förklaring i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.