Runt 150 fartkameror har stulits i Sverige de senaste två månaderna. Foto: Niklas Hagman

En person anhållen misstänkt för fartkamerastölder

Uppdaterad
Publicerad

En person har gripits och anhållits misstänkt för inblandning i stölder av stulna fartkameror som drabbat bland annat Uppland den senaste tiden.

Under natten till fredag grep polisen en misstänkt i Norrtälje som misstänks ha koppling till de omfattande stölder av fartkameror längs med svenska vägar sedan i augusiti.

Polisen grep den misstänkte efter att ha hittat stöldgods. Polisen ska också ha påträffat en slags ”hälericentral” med flera kameror, enligt TT.

– Det stämmer att vi grep och anhöll en person för grov stöld i går. Det var efter att vi hittade ett antal fartkameror i Norrtälje kommun, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson till TT.

Personen som är misstänkt för grov stöld är svensk medborgare, uppger polisen.

150 fartkameror borta

Totalt handlar det om närmare 150 fartkameror som har stulits i Sverige de senaste två månaderna, varav en stor andel i Uppland. Trafikverket uppger att varje kamera kostar runt 250 000 kronor att ersätta.

Enligt experter kan det finnas en efterfrågan på kamerorna i Ryssland, som exempelvis skulle kunna användas i drönare. Men om det finns en koppling till dessa stölder kan polisen inte bekräfta.

– Det pågår väldiga spekulationer. Vi vill inte spekulera kring motiven. Vi håller på med en förundersökning och ser vad det handlar om. Vi kan inte utesluta att det blir fler gripanden, säger Carina Skagerlind till TT.

Experten: Kan finnas koppling mellan stulna fartkameror och ryska drönare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Liwång, docent vid Försvarshögskolan, säger att Rysslands ökade behov av kameror kan ha koppling till stöldvågen i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.