I ett anonymt brev riktas kritik mot Akademiska sjukhusets agerande. Foto: SVT

Personal också kritiska till förlossningsdöd

Uppdaterad
Publicerad

Även personal på Akademiska sjukhuset riktar kritik mot sjukhusets agerande kring kvinnan som dog i samband med sin förlossning i höstas. Hon hade sannolikt överlevt med rätt vård, står det i ett anonymt brev.

Efter Racheal Bukenya Kanjikes död i höstas fick familjen ett anonymt brev från någon som uppgav sig jobba på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Där står det bland annat att Racheal inte fick rätt vård när hon drabbades av en allvarligare form av havandeskapsförgiftning och sökte hjälp på sjukhuset. Och det står också att hon sannolikt överlevt om hon hade fått rätt behandling tidigare.

– Vi blev tagna på skoj hela tiden på sjukhuset, och vi tror att det var samma sak när Racheal kom till sjukhuset, säger Emanuel Bukenya,Racheals pappa.

Vad tror ni att det beror på?

Det kanske har med diskriminering att göra, den personen kanske tittade på namnet och tänkte att ”den här människan spelar ingen roll”.

Så ni tror att det har med er bakgrund att göra?

– Ja, det har det.

I det anonyma brevet bekräftas det att Racheal blivit diskriminerad. Men verksamhetschefen på Akademiska sjukhusets kvinnoklinik tillbakavisar det.

– Det finns inte i vår horisont överhuvudtaget att diskriminera patienter på grund av ursprung. Jag vill bestämt säga att vi gör inte så, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Rum städades först

Totalt skedde en fördröjning på mer än 3.5 timme från att första blodprovet togs till att Racheal fick komma till förlossningen. Bland annat städades ett rum innan hon fördes dit. Och det hela upprör familjen.

Efter hennes död är dom kritiska mot hur sjukhuset bemött dem, och även personal bekräftar i sjukhusets anmälan att bemötandet varit dåligt.

Men att sjukhuset skulle ha något att dölja förnekar Masoumeh Rezapour Isfahani.

– Vi har ärligt och tydligt och transparant redovisat allt för IVO i vår Lex Maria-anmälan. Ingen tjänar något på att dölja något, det finns inget vi har dolt, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.