HVB-hem utanför Uppsala där personal hjälpte en pojke att rymma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har tydliga rutiner, men i detta fall har vi behövt dela ut en varning”. Följ med till HVB-hemmet i Uppsala och hör mer om utredningen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Personal hjälpte pojke att rymma från HVB-hem – bokade tågbiljett till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En pojke under 18 år rymde från HVB-hemmet Blåhaken i Uppsala. Personalen hjälpte pojken att packa väskor, boka tågbiljett och skjutsa honom till tåget.

– Det är såklart allvarligt, säger Mattias Nilsson, utredare på Humanisthemmet som driver Blåhaken.

Enligt anmälan har pojken planerat rymningen för att undvika att utvisas. Personal på boendet har därför hjälpt pojken att lämna boendet och resa till Tyskland.

Föreståndaren för Blåhaken fick information om planerna men meddelade socialtjänsten och pojkens gode man först morgonen efter. Detta går emot regelverket och därför gjorde företaget en lex Sarah-anmälan.

– Vi har gett föreståndaren en varning och haft möten med övriga i personalgruppen. Vår bedömning är att det är tillräckligt för att en liknande händelse inte ska ske igen, säger Mattias Nilsson.

Ivo avslutar ärendet

Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är nöjda med HVB-hemmets åtgärder.

– Vårt ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Sarah är att granska huvudmannens utredning. I det här fallet bedömer vi att utredning är komplett och då avslutar vi ärendet, säger Thomas Persson, enhetschef på Ivo.

Kritiken: Minderårig utomlands utan tillsyn

Pojken placerades på HVB-hemmet av Gävle kommun som är kritiska till hur HVB-hemmet hanterat händelsen. I sin egen utredning har de bland annat angett att agerandet innebär att en minderårig befinner sig utomlands, utan tillsyn, skydd eller stöd av vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.