I utredningen finns två brev med narkotika som var adresserade till den nu åtalade polisen. Foto: TT/Ur polisens förundersökning

Polis misstänks ha beställt narkotika – tidigare dömd för drograttfylla

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Uppsala har tidigare dömts för grovt rattfylleri och drograttfylleri – nu åtalas hon återigen för brott.

Vid ett ingripande hittades 77 narkotikaklassade tabletter och polisen ska även ha försökt beställa ytterligare 150 stycken.

– Det här har förstört mitt liv, säger polisen i förhör.

Utredningen mot polisen började med att en person fick ett felutdelat brev. I försändelsen, som enligt utredningen var adresserat till polisen i Uppsala, låg 50 tabletter av ett narkotikaklassat sömnmedel.

Två veckor senare togs nästa brev i beslag. Denna gång med 100 tabletter av samma preparat, men inte heller den försändelsen nådde hem till polisen utan upptäcktes i en större narkotikahärva.

Tabletter i väska

En dag i mars, när polisen var på väg till jobbet, stoppades hon av civilpoliser som hittade 77 tabletter i polisens jacka och väska, vilket gör att hon nu åtalas misstänkt för ringa narkotikabrott samt två fall av försök till ringa narkotikabrott.

Polisen nekar till alla anklagelser.

Körde grovt rattfull

För två år sedan dömdes polisen i fråga för drograttfylla och grovt rattfylleri. Vid det senare brottet, som inträffade i Uppsala, hade polisen 1,84 promille alkohol i blodet när hon testades.

Domen blev skyddstillsyn eftersom rätten tog hänsyn till att polisen skulle förlora sitt arbete. Men det dröjde till augusti i år innan hon avskedades från Polismyndigheten, då domen om grovt rattfylleri och drograttfylleri vann laga kraft.

– Jag har ingenting kvar. Jag är för evigt nu kriminell i allas ögon. Jag får inget jobb, jag får ingenting, säger polisen i förhör.

SVT har sökt polisens försvarare och åklagaren som leder förundersökningen, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.