I en sekretessbelagd rapport från NOA riktas svidande kritik mot polisregionernas hantering av sexbrott mot barn. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / SVT

Polisen hinner inte med att utreda alla sexualbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Sexualbrott mot barn sorteras regelbundet bort av landets poliser och det råder brist på personal som kan utreda brotten. Det framkommer i en hemlig rapport som gjorts av Polisens Nationella operativa avdelning (NOA). Vid polisregion Mitt medger man att inflödet av sexualbrott mot barn är större än vad utredarna hinner med.

Ärenden som regelbundet sorteras bort och brist på personal är verklighet när det gäller utredningar om sexualbrott mot barn runt om på landets polisstationer, det visar Veckans brotts avslöjande. I en hemligstämplad rapport riktar NOA svidande kritik mot polisregionerna och rapportförfattarna skriver att polisens hantering riskerar att bagatellisera sexuella övergrepp mot barn i Sverige.

I rapporten står det bland annat att flertalet utredningar läggs ner utan att en enda utredningsåtgärd genomförts och där anledningarna till nedläggningarna är tveksamma. Ett av skälen är att ringa barnpornografibrott angivits som en nedläggningsgrund och att motiveringen till det är att det inte skulle vara olagligt. Men denna bild är främmande för den ansvariga sektionschefen i polisregion Mitt.

– Jag känner inte till att det skulle förekomma här, att det inte utreds, säger Russell Morey, sektionschef för regionala it-brottscentrum vid Region mitt.

Inflödet ökar

I rapporten framkommer det att polisen i Region Mitt i våras hade 235 fall öppna, varav 70 ansågs prioriterade, vilket var bland det högsta antalet i landet. Det står också att en av utmaningarna för Region mitt när det gäller sexualbrott mot barn är personal i form av både utredare och forensiker.

– Problemet är att inflödet ökar och trots att vi jobbar undan fler ärenden i år än förra året så hinner vi inte med alla ärenden eftersom det blir fler och fler.

Sedan i maj har Region Mitt resursförstärkt gruppen för att försöka hinna med.

– Under 2020 har vi kunnat ersätta de som slutat i den här personalgruppen, men det är klart visionen är att få fler utredare till den här gruppen eftersom brottskategorin är viktig, säger Russell Morey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.