En delad bild som visar två scener: till vänster en hand som håller en burk med Oxymorphone Hydrokloridtavlor (20 mg), och till höger en soptunna med flera burkar av samma läkemedel inuti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Kristian Malzoff, kommissarie på Nationella operativa avdelningen, om den livsfarliga drogen metonitazen som göms i förfalskade medicinburkar märkta ”Oxymorphone”. Foto: Ur polisens förundersökningar

Polisen varnar: Metonitazen har lika dödlig utveckling som fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

Drogen metonitazen har hittills orsakat 36 bekräftade dödsfall i Sverige och polisen har inte sett en så hastig utveckling sedan fentanylepidemin åren 2015–2018.

Nu varnar myndigheten för förfalskade medicinburkar som drogen göms i.

– Det är riktigt otäck utveckling och vi borde ha varnat långt tidigare, säger Kristian Malzoff, kommissarie på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat har den syntetiska opioiden metonitazen dykt upp i Sverige under de senaste åren – och ligger bakom allt fler dödsfall.

Drogen, som ingår i gruppen nitazener, är lika stark som fentanyl som orsakade flera hundra dödsfall i Sverige i mitten av 2010-talet. Och nu är polisen orolig att metonitazen kommer bli nästa dödliga drogepidemi.

– I Storbritannien har nitazener redan lett till hundratals dödsfall, så om vi inte lyckas stoppa den här försäljningen kommer fler att dö, säger Kristian Malzoff.

Flera dödsfall utreds

Från januari 2023 till 19 september i år har 37 dödsfall orsakats av nitazener, varav 32 av metonitazen, enligt Rättsmedicinalverket.

Flera av dödsfallen är i Uppsala län.

– Det är en stor sorg. Vi vill hjälpa till, men här har vi ingen chans, har Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendemedicin på Akademiska sjukhuset, tidigare sagt.

Dödstalen kan komma att stiga ytterligare då det just nu pågår flera dödsfallsutredningar där nitazener har påträffats i blodet hos den avlidne, men utredningarna är inte avslutade.

Hittills i år har nitazener orsakat nästan lika många dödsfall som heroin.

Är ni inte för alarmistiska kring det här?

– Nej det tycker jag inte. Det är direkt livsfarligt och vi borde ha gått ut mycket tidigare och varnat om det. Det har redan hunnit dö nästan 50 personer, säger Kristian Malzoff.

Göms som ”Oxymorphone”

Som SVT tidigare berättat har man hittat metonitazen i förpackningar märkta det smärtstillande preparatet ”Oxymorphone” – som säljs både på internet och i gatulangningen, där köparen inte alltid får veta om innehållet.

Det kan även vara så att säljarna inte vet om att tabletterna innehåller den dödliga drogen.

– Oavsett är det här otroligt cyniskt. Om jag kan vända mig direkt till säljarna så måste de sluta, jag vågar inte tänka på vad det här kan leda till annars, säger Kristian Malzoff.

I klippet nedan: SVT:s reporter Christoffer Urborn om drogen som kan bli fentanylens livsfarliga efterträdare.

Man som tittar in i kameran, burkar med tabletter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT:s reporter Christoffer Urborn om drogen som kan bli fentanylens livsfarliga efterträdare. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Dödsfall kopplade till nitazener

Antal bekräftade dödsfall med nitazener t.o.m. 19/9 2024:
2020: 1
2021: 2
2022: 8
2023: 17
2024: 20

Antal bekräftade dödsfall med metonitazen t.o.m. 19/9 2024:
2020: 1
2021: 0
2022: 3
2023: 16
2024: 16

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.