Rök från explosion på innergård i mörker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skarp handgranat i Gottsunda oskadliggjordes av bombskyddet Foto: Mikael Franzén, Utryckning Uppsala

Skarp handgranat i Gottsunda oskadliggjord av bombskyddet

Uppdaterad
Publicerad

En skarp handgranat hittades på en innergård i Gottsunda i Uppsala under lördagen. Efter en bedömning valde nationella bombskyddet att oskadliggöra den på plats.

Polisen utreder händelsen men ingen är gripen.

Vid 17.50 på lördagen kallades polis och räddningstjänst till Gottsunda sedan ett misstänkt farligt föremål hittats utomhus vid ett bostadshus. Polisen spärrade av delar av bostadsområdet och de boende i fastigheten fick hålla sig inomhus i flera timmar.

– Vi fick in ett samtal från en person som tros ha sett ett farligt föremål, sa Tobias Ahlén Svalbro på polisregion Mitt.

Enligt uppgifter till SVT från platsen ska föremålet ha upptäckts på en innergård. Flera bilar har flyttats från gatan som också stängts av för allmän trafik.

Skarp granat oskadliggjord

Nationella bombskyddet har varit på plats och oskadliggjort föremålet – som visade sig vara en skarp handgranat. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och brott mot explosiva varor har inletts.

– Ingen person är gripen eller misstänk, säger polisens presstalesperson.

Det finns inga uppgifter om att någon person skadats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.