Foto: NFC

Polislabb stängs men ersätts inte av NFC

Uppdaterad
Publicerad

NFC utökas till att finnas på 12 orter totalt i Sverige. Men samtidigt stängs 27 lokala polislabb.

– Det är illa sjösatt, säger Olov Bokefors, gruppchef för kriminalteknikerna i Uppsala.

Uppsala är en av 27 orter som sedan länge haft egna lokala laboratorier. Här har man kunnat göra enklare analyser i ärenden som inte kräver något större inblandning från NFC:s större och kraftigare analysförmåga. Men sedan 1 februari är labbet stängt. Istället ska NFC själva ta över driften, bygga ut lokalerna och bemanna upp till ett storskaligt labb. Men hittills har inget hänt.

– Som det ser ut nu packar vi allt, stort som smått, och skeppar iväg till Linköping och Stockholm, säger Olov Bokefors, gruppchef för kriminalteknikerna i Uppsala.

Olov Bokefors, gruppchef krinialteknikerna i Uppsala. Foto: SVT

”Kommer ta minst tre år”

Han är inte kritisk till den omorganisation som NFC gör, tvärtom. Men hur den gått till är han däremot frågande inför.

– Det är illa sjösatt. Vi har inga lokaler på plats och det kommer ta minst tre år att få till med alla upphandlingsregler och annat. Det vi kan hoppas på nu är att vara igång med en laborant och en chef i slutet på 2020. Alltså samma bemanning vi haft och som vi stängt ner sedan februari, säger han.

Labb står tomma

Flera av landets 27 lokala polislaboratorium kommer att omvandlas till större NFC-labb men få har fått igång utlovad drift. Oftast beror det på att befintliga lokaler inte räcker till när personalen ska öka till storskaliga labb.

Men från NFC:s sida tycker man att kritiken är missriktad.

– Det stämmer att vi kan vara igång först om flera år i Uppsala. Men det som Uppsala har behov av, det kan vi göra redan idag fast på andra orter. Man måste se hela bilden, säger Sven Kihlgren, enhetschef vid NFC.

Borde man inte bromsa den här omorganisationen tills personal och lokaler finns istället för att stänga små labb utan att ersätta dem?

– Nej, det tycker inte jag. Det här är sättet vi valt att genomföra den här omorganisationen och det ligger fast, säger Sven Kihlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.