Foto: TT / SVT

Polisman for med osanna uppgifter om Sinthus död

Uppdaterad
Publicerad

Trots att rättsläkaren slagit fast att polisernas ingripande orsakade Sinthu Selvarajahs död lades förundersökningen ner. Men nu har riksåklagaren begärt in handlingar för att se om det finns skäl för en överprövning av ärendet. Samtidigt avslöjar Ekot att en polisman for med osanna uppgifter när han förhördes om dödsfallet.

Under torsdagen avslöjade Sveriges Radios Ekot att rättsläkaren Wolfgang Giebe ändrat sig och bedömmer att det var polisernas ingripande som orsakade 28-årige Sinthu Selvarajahs död i december 2004.

Sinthu Selvarajah, som växte upp i Enköping, var inlagd på Västerås sjukhus för en psykos, och när personalen uppfattade honom som paranoid tillkallades polis som brottade ner honom i ett patientrum.

Fallet Sinthu

Polisen ska då ha använt flera burkar pepparspray, hållit en plastpåse över hans mun och suttit på hans rygg när han låg på mage, ett ingripande som tog Sinthu Selvarajahs liv.

Trots det har förundersökningarna mot poliserna lagts ner.

Riksåklagaren tittar på fallet

Under fredagen meddelar riksåklagaren att de begärt in handlingarna i fallet. Syftet är att se om det finns skäl att göra ytterligare en överprövning av ärendet.

– Oberoende av vilken slutsats en genomgång av handlingarna leder fram till, är det viktigt att jag får möjlighet att på ett tydligt sätt förklara vilka bedömningar som ligger bakom de beslut som fattas, säger riksåklagare Anders Perklev i ett uttalande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Polisman for med osanna uppgifter i förhör

När polisen tillkallades till sjukhuset gick de in i Sinthu Selvarajahs rum utan att först tillkalla en förhandlare, vilket enligt polisens förhandlingssamordnare Christer Tessman, som Ekot varit i kontakt med, är rutin i sådana här fall.

En polisman ska i ett förhör ha sagt att de diskuterade att ta in en förhandlare, men att det då inte fanns någon förhandlare i tjänst i Västmanland. En uppgift som visar sig vara fel.

Ekots granskning visar att en förhandlare fanns i tjänst vid tidpunkten för polisingripandet, vilket polisens presstalesperson Anders Hedström bekräftar. En genomgång av polisens egna händelserapport visar dessutom att frågan om att få dit en förhandlare aldrig ställdes.

Läs mer: Systern: ”Vi ger inte upp”

Här hittar du hela Sveriges Radios granskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet