Det blocköverskridande samarbetet inom landstinget är en satsning för att bli bättre på att omvandla den kompetens som finns hos nyanlända till jobb. Framförallt gäller det medicinsk kunskap och jobb inom vård och omsorg, men även inom byggsektorn.
– Relativt många har med sig en utbildning som är värdefull för att bygga Sverige starkt inför framtiden. De vill naturligtvis kunna vara med och jobba inom de yrkena i framtiden och då måste vi skapa förutsättningar för att matcha ihop de förutsättningarna med de behov vi har, säger Bertil Kinnunen (S), landstingsråd.
Satsningen ska göras tillsammans med bland annat Uppsala universitet och kommunernas vuxenutbildningar runt om i länet.
Viktigt med språk och praktik
Sayid Amin kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan. Han har tidigare arbetat som undersköterska i Iran. Nu läser han till undersköterska vid vuxenutbildningen i Linnéskolans lokaler i Uppsala, samtidigt som han vikarierar på ett äldreboende.
– Framför allt är språket jätteviktigt, säger han.
Han och hans studiekamrater är överens om att språket och praktik är viktiga för att komma ut i arbetslivet. Och chanserna att få jobb inom vård- och omsorgssektorn tror de är mycket goda.