Miljöorganisationen kallade det ett stresstest som i alla fall lyckades stressa den politiska ledningen och ägaren Vattenfall.
Det mest uppseendeväckande var kanske inte att 70 Greenpeaceaktivister lyckades ta sig över de yttre staketen till Forsmark och Ringhals. Att det däremot fanns aktivister kvar på Forsmark i upp till 38 timmar och att de kunde passera den första skyddsbarriären, en larmad zon med staket och kameraövervakning, fick många att ifrågasätta säkerheten.
– I Forsmarksfallet är det särskilt allvarligt att man trots avsökning av polis kunde stanna kvar, slog Stig Isaksson, säkerhetsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), fast senare.
SSM rådde regeringen att utvidga det område som utgör skyddsobjekt, införa skarpare fordonskontroller och utreda permanenta skyddsstyrkor på kärnkraftverken.
Vid Uppsala tingsrätt åtalas på onsdagen 14 av aktivisterna för olaga intrång. Redan i höstas föll domarna mot de 30 utländska aktivister som greps efter aktionen. Påföljden för dem blev låga dagsböter.
Intrången mot Forsmark och Ringhals
- På morgonen den 10 oktober tog sig aktivister från Greenpeace sig in innanför de yttre staketen runt Forsmark och Ringhals.
- Dagen efter stod det klart att några aktivister lyckats övernatta på båda kärnkraftverken. Den som gav upp sist hade stannat på Forsmark i 38 timmar.
- Inledningsvis misstänktes 70 personer för olaga intrång. 30 utländska aktivister dömdes till låga dagsböter ett par veckor efter intrången. 14 personer ställs inför rätta i Uppsala på onsdagen.