Sven-Erik Alhem, rättsexpert, beskriver att fallet är komplicerat då det gäller att både ta hänsyn till den unga brottslingen – och till offren. Foto: TT

Rättsexperten: Ett komplicerat fall

Publicerad

Fallet Johan är komplicerat. Det är de representanter från rättssystemet som SVT Uppsala varit i kontakt med överens om.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem har satt sig in i Fallet Johan och menar att det finns ett dilemma när två intressen krockar.

– Det ska tas en hänsyn till den som är barn och begår brott, men för de som riskerar att drabbas av det här – och deras anhöriga – så handlar det ju om att minimera riskerna att det ska hända igen.

”Han kommer inte bli inlåst”

En polis med insyn i de tidigare utredningarna kallar Fallet Johan för ett ”moment 22”.

– Han kommer inte att bli inlåst nu heller och då är det inte så stor mening för polisen att utreda – det känns som om vi använder resurserna fel. Den här typen av unga brottslingar behöver vård.

Om en rättsprocess däremot kan hjälpa så att pojken får rätt vård, blir det en annan sak.

– Då kan vårdens lagar få en annan grund, och då kan det vara mening med att polis och domstol jobbar med ärendet, säger poliskällan.

Mer om Fallet Johan

Johan, som egentligen heter något annat, är en 17-årig pojke som har flera olika diagnoser. Han är misstänkt för misshandel och sexuellt ofredande efter att ett barn överfölls i Eriksberg måndagen den 24 juni.

Förra torsdagen, den 20 juni, överfölls två barn i 10-årsåldern i ett soprum i Eriksberg. Enligt barnens mamma är Johan misstänkt även i det fallet.

Förra sommaren granskade SVT Uppsala Fallet Johan. Han hade då begått brott mot ett tiotal barn i 5-10-årsåldern. Det handlade om knuffar, slag, och ”släpningar” i marken.

Eftersom Johan har flera olika diagnoser och redan får vård har rättssystemet funnit det lönlöst att ställa honom inför rätta. Alla tidigare utredningar har därför lagts ned. Men nu har nya förundersökningar startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.