Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar alla Sveriges regioner att erbjuda både embryo- och dubbeldonationer, enligt ett nytt förslag.
Region Uppsala har nu därför beslutat att lägga mer resurser på assisterad befruktning. Fler ensamstående och par kommer därmed att kunna skaffa barn i länet.
Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef på reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att man nu kommer att kunna hjälpa par som inte tidigare fått hjälp.
– Vi kommer att öka antalet embryo- och dubbeldonationer och siktar på att genomföra upp till 20 per år nu framöver. Under de senaste fyra åren har vi gjort totalt åtta stycken, säger Anne-Charlotte Dahl.
Utreds fortfarande av Socialstyrelsen
Akademiska sjukhuset i Uppsala genomför omkring 650 IVF-behandlingar per år.
– Vi började hjälpa par och ensamstående med dubbeldonationer hösten 2020, säger Anne-Charlotte Dahl och fortsätter:
– Det vi har väntat på är föreskrifter för embryodonationer. Detta utreds fortfarande av Socialstyrelsen.
Kan hjälpa samkönade par
Enligt Anne-Charlotte Dahl är det särskilt kvinnliga samkönade par som kan dra nytta av att man nu även ska erbjuda embryodonationer.
– Det gäller par där båda kvinnorna vill bära ett barn men där den ena inte har fungerande ägg. Då kan man använda ett färdigbefruktat embryo från den andra kvinnan.
– Vid dubbeldonation slipper man det etiska dilemmat kring att barnet kan få genetiska helsyskon i andra familjer, som vid embryodonation.
Embryo- och dubbeldonationer
- En dubbeldonation är en IVF-behandling med både ett donerat ägg och donerade spermier. Barnet har ingen genetisk koppling till någon av föräldrarna.
- Vid en embryodonation doneras redan befruktade ägg (embryon) av par eller ensamstående kvinnor som har genomgått IVF-behandling och har överblivna embryon kvar.
Källa: Socialstyrelsen