Var sjätte rektor i större städer tycker att det i dag är svårare att rekrytera behöriga lärare jämfört med för fem år sedan, visar en ny undersökning från Lärarförbundet. I landsbygdskommuner anser var sjunde rektor att läget blivit svårare.
– Man känner av att det saknas lärare. Vi måste konkurrera om lärare och annonsera flera gånger nu när rekryteringsläget har blivit tuffare, säger Gabriella Ekström Filipsson, rektor på Stordammens skola i Uppsala tillika ledamot i den nationella styrelsen för Lärarförbundets skolledare.
LÄS MER: Sökes – tusentals lärare
– Jag har fått kämpa för att få in behöriga lärare som kan sätta betyg. Som läget är nu har jag lärare, men skulle jag inte lägga lika mycket tid på rekrytering skulle det finnas fler obehöriga lärare vilket skulle påverka kvaliteten på undervisningen.
LÄS MER: Stor lärarbrist väntar i Uppsala
Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala kommun, ser bland annat kommunens satsning på höjda lärarlöner som ett sätt att lösa lärarbristen.
– Efter samtal med rektorerna är min bild att man lyckats lösa rekryteringssituationen, men vi kan inte luta oss tillbaka. Vi ser att pensionsavgångarna ökar och som följd att färre har sökt lärarutbildningen så har vi en rekryteringsutmaning framför oss, säger ordföranden.
Färre ansökningar
Cecilia Nordgren är rektor på den kommunala Sörgärdets skola i Älvkarleby kommun, där elever går upp till klass 5. Rektorn har noterat att färre ansökningar har kommit in de senaste åren, och att de som söker inte alltid har behörighet.
– På en lärartjänst har jag haft ett större urval förr medan det nu kan vara en eller ett par som har lärarlegitimation. För tre år sedan kan det ha varit upp till tio stycken med behörighet som sökt, säger Cecilia Nordgren som berättar att personalstyrkan är stabil på Sörgärdets skola i dag.
”Kan leda till kompetensbrist”
Hans Lithammer, rektor för bland annat Hållnäs skola i Tierps kommun, delar bilden att tillgången på utbildade lärare
är svag. På Hållnäs skola har man haft ett ansökningstillfälle de senaste terminerna. Antalet ansökningar som inkommit har varit lågt, både från behöriga och obehöriga lärare.
– Konsekvenserna är självklara, det finns risk för kompetensbrist och brist på behörighet. Det blir mindre attraktivt för andra lärare att arbeta utan behöriga kollegor, säger rektorn.
– Men vi har en låg omsättning av lärare eftersom att de som arbetar här trivs och stannar kvar.