Man med termometer som han håller ner i kastrull.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med livsmedelsinspektören Stellan Sjöström vid en kontroll och se några av punkterna han kollar på i ett restaurangkök. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Restaurangernas brister läggs ut på kommunens sajt

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan alla som vill läsa om restauranger och skolkök klarar kommunens livsmedelskontroller. Kommunen återlanserar nu Livsmedelskollen.

De kommer oanmälda ut till restaurangerna, Uppsala kommuns livsmedelsinspektörer, och kontrollerar sedan bland annat hygien och rengöring.

Resultaten publiceras nu på kommunens webbplats. Där kan man se om en restaurang, ett skolkök eller annan verksamhet fått några anmärkningar. Om det finns brister, följer inspektörerna upp dem, vanligtvis inom en månad, om det inte rör sig om allvarligare problem.

– Vi tar bort avvikelsenoteringen på sajten om de rättat till bristerna, säger livsmedelsinspektören Stellan Sjöström.

Vad är det värsta du sett under en kontroll under dina femton år som livsmedelsinspektör?

Ett gäng råttor har man ju sett där de inte borde vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.