Hanna Liljehag, fd utbildningsansvarig, och Saga Karlsson, ordförande i RFSL Uppsala, är besvikna på Uppsala kommun. Foto: Adam Sjöborg/SVT

RFSL lägger ner sin skolinformation

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen RFSL i Uppsala har inte längre råd att åka runt i kommunens skolor för att föreläsa om HBTQI-frågor. Det stöd man hade hoppats på från kommunen har inte kommit.

RFSL i Uppsala har det tufft ekonomiskt, något SVT Uppsala senast rapporterade om för en månad sedan. Därför väljer föreningen nu att lägga ner sin satsning på att informera om HBTQI-frågor och normer i Uppsalas skolor.

– Vi drog i gång skolutbildningarna på nytt i kommunen 2018 och gjorde en stor satsning lokalt. Det var samma år som Skolinspektionen kritiserade Sveriges skolor för bristande utbildning inom HBTQI-frågor. Resursmässigt har det aldrig varit hållbart för oss och nu går det inte längre, säger Saga Karlsson som är ordförande i RFSL Uppsala.

”Kan inte finansiera överambition”

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) är ordförande i jämställdhetsrådet. Han tycker att det är tråkigt att föreningen lägger ner skolverksamheten.

– Jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb, men de har bedrivit den på frivillig basis. Vi kan inte finansiera den överambition som har funnits inom organisationen, säger han.

Mohamad Hassan (L) tillägger också att RFSL har fått stöd för andra delar av sin verksamhet, från social- och arbetsmarknadsnämnden. Men Saga Karlsson menar att det inte är tillräckligt eftersom föreningen har vuxit kraftigt de senaste fem åren samtidigt som det kommunala stödet knappt har förändrats.

– De pengar vi får från socialnämnden täcker hyran. Den ökning vi har sett gör att vi i år har råd med lite mer. Men det är långt ifrån de pengar vi behöver för att kunna ha en anställd, säger hon.

Öppna för framtida samarbete

RFSL menar att man under flera år har efterlyst ökat stöd från kommunen.

– Vi har kämpat på och trott att vi kommunen ska se att vi behöver mer stöd för att fortsätta vår verksamhet, säger Saga Karlsson.

– Det är som många organisationer i civilsamhället – de har fantastiskt bra verksamhet och ambitionsnivå, men vi har inte pengar som räcker till alla, säger Mohamad Hassan (L).

Han och flera andra politiker är öppna för ett samarbete kring skolinformationen, men Hassan understryker att sådana saker tar tid i den demokratiska processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.