• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rikskänd gädda spårlöst försvunnen – sågs senast hänga i en bro

Uppdaterad
Publicerad

En gädda som frusit fast under isen i Knivsta blev en nyhet av riksintresse och många vallfärdade till sjön Valloxen för att se naturinstallationen. Nu är den försvunnen.

– Varför? Jag kan inte förstå, säger pimpelfiskaren Göran Johansson.

Gäddan som tros ha kvävts av sitt alltför stora byte och sedan frusit fast i isen på sjön Valloxen i Knivsta blev snabbt en snackis i hela landet. Nyheten spreds även till Danmark och Norge.

Under den gångna veckan var det också många som tog sig ut på isen för att se gäddan med egna ögon. Men de som kom dit i helgen blev snopna. Gäddan var plötsligt borta.

I videon ovan hör du vad pimpelfiskaren Göran Johansson och Eric Svensson som tog den uppmärksammade bilden tycker om tilltaget.

”Inget olagligt bus”

Ett tag hängde gäddan från en bro i centrala Knivsta. Fredrik Backlund passerade bron på kvällen och förevigade ”installationen”.

”Tror bara det är någon som vill vara lite rolig som har orkat hacka upp gäddan och sen visa upp eller göra en kul grej av det. Ganska ambitiöst ändå. Det är ju inget olagligt bus så jag tycker inte man som person behöver lägga så mycket energi på det. Men det blev väl några besvikna skridskoåkare under helgen kan jag tänka mig”, skriver Fredrik Backlund till SVT Uppsala.

Några minuter senare passerade han igen och då var fisken borta.

Vet du något om var gäddan finns nu? Hör i så fall gärna av dig till uppsala@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.