Foto: TT

Riksrevisionen: Prioritera övervakningskameror i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen har granskat polisens arbete i utsatta områden och anser att övervaknings- och kroppskameror bör prioriteras. Generellt riktar Riksrevisionen kritik mot polisen eftersom man anser att det är få poliser i utsatta områden. Uppsalapolisen är dock nöjd med antalet som är stationerade i Gottsunda.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning (Noa) ska det finnas minst en lokalpolis per 5 000 invånare i de områden som klassats som särskilt utsatt. Det har har Uppsalapolisen idag i Gottsunda, menar lokalpolisområdeschef Jan Håkansson.

– Vi fyller vi Noas rekommendationer, där är vi i hamn, men vi tar gärna emot fler poliser, säger han.

Riksrevisionen har genomfört en enkätundersökning med samtliga 32 lokalpolisområden som har utsatta områden. I svaren framgår att sekretesslagstiftningen mellan socialtjänsten och polisen pekas ut som något som försvårar arbetet i utsatta områden.

Riksrevisionen anser även att polisen bör använda mer kameror i sitt arbete, eftersom kroppskameror minskar trakasserier mot poliser och ökar känslan av trygghet.

Jan Håkansson är nöjd med antalet kameror i Gottsunda, mindre nöjd är han med sekretesslagstiftningen.

– Här har vi lite att arbeta med, både när det gäller själva lagstiftningen som vi gärna ser lättas upp, men vi kan även titta själva på hur vi kan underlätta vårt samarbete, säger Jan Håkansson.

Om Riksrevisionen

Riksrevisionens uppgift är att granska vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används.

Syftet är att genom oberoende revision bidrar myndigheten till att stärka den demokratiska insynen, en god resursanvändning och en effektiv förvaltning i staten.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.