Till vänster: exteriör på en hög byggnad framför blå himmel. Till höger: verksamhetschefen Maria Carles i blå yrkesmundering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen om varför man som patient kan förvänta sig ett lugnare mottagande i de nya lokalerna. Foto: William Kvist/SVT

Rustad för dubbelt så många patienter – nu öppnar nya närakuten i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett och ett halvt år av planering och byggnation har Samariterhemmets nya närakut på Dragarbrunnsgatan i Uppsala öppnat portarna. De nya lokalerna är dimensionerade för 73 000 patientbesök per år, vilket är nära en fördubbling jämfört med tidigare.

Uppsala Närakut Aleris nya lokaler omfattar 861 kvadratmeter och är dubbelt så stor som den tidigare närakuten. I de nya lokalerna finns fem moderna bedömnings- och undersökningsrum samt sju akut- och behandlingsrum.

– Patienttrycket är oerhört högt här i Uppsala. Det finns ett stort behov av vård och därmed behöver de yttre omständigheterna vara anpassade därtill. Personalen får nu bättre förutsättningar att ge adekvat vård, säger Maria Carles, verksamhetschef.

Sjukvård i Uppsala

Väntetiden kan bli kortare

Med fler behandlingsrum och en större reception är den nya lokalen bättre anpassad till patienttrycket.

– Väntetiden på anmälan kan komma att bli kortare eftersom vi har dubbel kapacitet att ta emot patienter, menar Maria Carles.

I klippet: Här är Uppsalas nya närakut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvård i Uppsala

Mer i ämnet