Lennart Pettersson, projektledare, har tagit med sig sina erfarenheter från flyget in i ridsporten. Foto: SVT

Så blir ridningen säkrare – med flygets hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Ridsporten är populär, men också olycksdrabbad. Varje år sker omkring 13.000 personskador i samband med ridning eller hästhantering. I ett pilotprojekt inom Upplands ridsportförbund sätts nu säkerheten i fokus, och inspirationen kommer från – flygvapnet.

Inom flygvapnet har man under många år arbetat med avvikelserapportering på ett strukturerat och målmedvetet sätt. Små och stora incidenter – i luften och på marken – har rapporterats in, analyserats och åtgärdats. Systemet har lett till att haverier inom flygvapnet i dag är sällsynta.

Och nu ska alltså ridskolor börja jobba på ett liknande sätt.

Sigtuna ridskola är en av elva ryttarföreningar inom Upplands ridsportförbund som ingår i pilotprojektet. För att det ska göra skillnad krävs både disciplin med att rapportera in via mobiltelefon, och att alla involverade är öppna med vad som händer – och vad som skulle kunna ha hänt.

– Det som har hänt kan vi inte göra något åt, men vi kan lära oss av erfarenheterna och på så sätt undvika att det händer igen, säger Lennart Pettersson, projektledare för Hippo S och med lång erfarenhet både från flygvapnet och ridsporten.

Ska pågå hela nästa år

Tanken är att ridklubbarna ska kunna rapportera in incidenter via mobiltelefonen och att man allt eftersom sedan ska kunna se mönster och eventuella problemområden. Projektet ska pågå hela 2018.

– Hästen har blivit var mans egendom och vi måste hjälpas åt att lära ut hur hästen fungerar, säger Anna Edin, ridlärare på Sigtuna ridskola.

Ryttaren Emelie Eriksson tror att projektet kan göra gott, och hon ser redan i dag ett problem: 

– Många blir okoncentrerade, till exempel för att man använder mobiltelefonen när man sitter på hästen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.