Tack vare sjukhusskolan hamnar Alexander Pettersson, som varit inlagd i tio veckor inte så mycket efter i undervisningen. Foto: SVT

Så funkar sjukhusskolan

Uppdaterad
Publicerad

Många gymnasieungdomar tänker nog att det skulle vara skönt att slippa skolan i några veckor, men för de ungdomar som är inlagda på Akademiska är sjukhusskolan tvärtom ett välkommet inslag i patientvardagen. ”Det gör livet lite mer normalt” förklarar 16-åriga Alexander Pettersson.

– Jag har varit här i tio veckor, berättar Alexander Pettersson som till vardags går i tvåan på IT-gymnasiet i Uppsala.

Just den här förmiddagen sitter han och pluggar fysik i skolsalen på Akademiska sjukhusets barnavdelning. Det handlar om Arkimedes princip, och läraren Maria Nycander har ställt fram ett mätglas med vatten och två gula träklossar, som han ska bestämma massan för.

– Men det är inte mitt favoritämne direkt, konstaterar Alexander som flyttar sig från rullstolen till en vanlig stol innan han slår upp böckerna.

Hur kommer det sig att du är inlagd på sjukhus?

– Tja, det vet dom inte riktigt, men nu har jag blivit bättre i alla fall.

Alla barn har rätt till undervisning

Innan han själv hamnade på sjukhus kände inte Alexander Pettersson till att det fanns en sjukhusskola, men han berättar att han blev väldigt glad när en av lärarna kom och sökte upp honom i hans rum på sjukhuset.

Det är nämligen så att alla barn och unga som är inlagda på sjukhuset har rätt att få undervisning.

– Om de orkar kan de komma ner till vår skolsal, annars tar vi med oss böckerna till deras rum och bedriver så kallad sängkantsundervisning, berättar matematik- och naturkunskapsläraren Maria Nycander, som är en av fem sjukhuslärare på Akademiska.

Hon förklarar att ett av huvudsyftena med undervisningen är att elever som befinner sig en längre tid på sjukhus inte ska komma efter så pass mycket att de sedan behöver gå om en årskurs.

”Tar igen det jag missade i våras”

Sen Izak blev sjuk i våras har han missat en hel del skola. Foto: SVT

En annan av eleverna som besöker sjukhusskolan denna dag är 17-åriga Izak Hallstensson som kommer från norra Värmland och till vardags går i skolan i Örebro.

– I våras upptäcktes det att jag hade hjärncancer, då opererades jag. Under sommaren fick jag cytostatika och nu är jag här på Akademiska för strålbehandling i fem veckor.

Och inte slipper du plugget för det?

– Nej, eller det var ju ett fritt val jag hade. Jag tänkte att det kunde vara bra att ta chansen att läsa ikapp den naturkunskap som jag missade i våras när jag var inlagd för operation.

Hur tycker du att sjukhusskolan funkar?

– Jag tycker att det är väldigt bra och nu har jag snart tentat av alla kurserna jag missade förra terminen.

Välkommet inslag i sjukhuslivet

Maria Nycander berättar att ett lika viktigt mål med sjukhusskolan, om än inte ännu viktigare är att påminna patienterna om livet utanför sjukhuset.

– Många av våra elever är så sjuka att de inte har kvar föreställningen om vardagslivet och att de ska tillbaka till skolan. Undervisningen kan på så sätt ge hopp om vardagslivet, för vi säger titta, du ska tillbaka dit.

Och det här är något som Izak Hallstensson och Alexander Pettersson håller med om.

– Det gör livet lite mer normalt, det blir ett avbrott från den vanliga tråkiga sjukhusmiljön och det ger mig en rutin. På så sätt får dagarna lite mer mening, säger Alexander.

Är det lättare att motivera sig att gå till sjukhusskolan än vanliga skolan?

– Ja, det kan man säga, skrattar Alexander.

Åka hem innan jul

Båda killarna kommer att få åka hem redan den här veckan, och slipper därför fira jul på sjukhuset. Någon vanlig skola blir det dock inte den här terminen.

– Nej, allt jag hinner är att droppa in på en konsert vi har, berättar Izak som går en musiklinje där han har gitarr som huvudinstrument.

Hur blir det nästa termin då?

– Då kommer jag att gå i skolan som vanligt!

Sjukhusskola

Alla barn i Sverige som går i grund- eller gymnasieskola har rätt till undervisning under sjukhusvistelsen.

På Akademiska sjukhuset arbetar elva lärare uppdelade på barnsjukhuset, barn- och ungdomspsykiatrin samt Folke Bernadotte Regionhabilitering. Totalt i landet finns det 135 sjukhuslärare.

Cirka 500 barn per år får undervisning under tiden de vårdas på Akademiska sjukhuset.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.