Torbjörn Mattsson arbetar som verksamhetsutvecklare inom Uppsala brandförsvar. Foto: SVT

Uppsala Brandförsvar: ”Det viktigaste vi har är personalen”

Uppdaterad
Publicerad

På Uppsala brandförsvar finns olika metoder för att förebygga att medarbetarna drabbas av psykisk ohälsa som kan kopplas till upplevelser i yrkesutövningen. Här utvärderas varje insats individuellt och högre befäl ska vara observanta på om någon mår dåligt.

– Det kan framförallt gälla nyanställda, eller som under den här tiden på året då vi har sommarvikarier som kanske åker på sitt första larm, säger Torbjörn Mattsson, verksamhetsutvecklare inom Uppsala brandförsvar.

Inom Uppsala brandförsvar utvärderas alla insatser efter en metod från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med namnet After action review (AAR).

– Den innebär exempelvis att man samlar alla som varit med vid en insats så att de får prata om sina upplevelser. Utvärderingen kan se olika ut beroende på olyckans dignitet, säger Torbjörn Mattsson.

”Det viktigaste vi har är personalen”

Torbjörn Mattsson har arbetat inom brandförsvaret sedan 80-talet. Enligt honom har det skett en stor förändring i krishanteringsarbetet sedan dess.

– För 10 eller 20 år sedan, då gick man bara hem efter jobbet. Idag har vi ögonen på varandra på ett annat sätt. Arbetsledaren kan ringa hem till dig och fråga hur du mår.

– Det viktigaste vi har är ju personalen och vi är måna om att alla ska må bra, säger Torbjörn Mattsson.

Hör verksamhetsutvecklaren berätta om hur man jobbar för att erbjuda stöd till sina medarbetare, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.