Man på mottagning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI kommer inte kunna konkurrera ut människor, tycker Pelle Lörelius verksamhetschef på Sprutbytet i Uppsala – hör om varför i videon. Foto: David Rydell/SVT

AI utvecklar missbruksvården – Sprutbytet i Uppsala: ”Kan förutspå ett återfall”

Publicerad

Artificiell intelligens och maskininlärning spås revolutionera hela vården på en rad olika sätt. Inom missbruksvården har den redan börjat märkas av där man i stället för saliv- eller urinprov kan testa personers ögon med mobilkameran. Men det finns också farhågor.

Flera företag runtom i Sverige deltar i en internationell kapplöpning för att införa artificiell intelligens inom vården. Bland annat har det Uppsalabaserade företaget Kontigo Care har precis avslutat två kliniska studier som visat positiva resultat för att läsa av pupiller för att se om de är påverkade av olika droger.

En av studierna har genomförts på Region Uppsalas Sprutbytet i Boländerna.

Där är Pelle Lörelius verksamhetschef. Han är positiv till vad tekniken kan innebära – men ser även farorna.

– Jag tror inte på ett överanvändande av AI utan jag tror mycket på det medmänskliga mötet i vården. Att få bli mött, bli sedd och få ett ”hej”. Det kommer aldrig en AI kunna göra på samma sätt, säger Pelle Lörelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.