• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man håller en mobil med en bild på sig själv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Håll kvar blicken. Sluta korsa ögonen” – Se SVT Nyheter Uppsalas reporter bli beordrad av det digitala drogtestet. Foto: Elsa Sandin

Se när ögat filmas – för att drogtesta SVT:s reporter: ”Lite nervöst”

Publicerad

Glöm saliv, urin och blod – nu kan din pupill avslöja om du är drogpåverkad. Ett företag i Uppsala har tagit hjälp av artificiell intelligens som via mobilen kan analysera ögonen och slå fast om en person är påverkad, och av vad.

Artificiell intelligens, AI, kan användas till mycket. Du kan använda det för att fuska vilket gör att tentor förläggs till helger. Det kan även användas av elever när en lärare inte kan förklara – det går även att dejta en AI och få ”väldigt mycket bekräftelse”.

Digitala drogtester

Samtidigt pågår en digital kapplöpning inom vården där flera företag vill använda AI på olika sätt. Bland annat vill man utveckla digitala drogtester. Dels i polisiärt syfte och dels inom beroendevården.

Ett av de företagen är Uppsalabaserade Kontigo Care, som UNT var först med att berätta om.

Företaget har utvecklat ett verktyg i form av en app där mobilens kamera läser av pupiller och ögonrörelser för att analysera om en person är påverkad av amfetamin, cannabis, opiater eller benzo.

– Det här verktyget är inte till för att avgöra om en person har tagit droger vid ett enskilt tillfälle. Utan det handlar om att man följer en patient i vårdande syfte, säger, säger Maria Winkvist, produktchef på företaget.

Drogpåverkade ögon i fokus

Att olika droger påverkar en människas ögon är inget nytt. Men Markku Hämäläinen, forskningschef på Kontigo Care, menar att det hade varit omöjligt att analysera all data utan AI. Företaget har genomför två studier, varav den ena på Region Uppsalas sprutbytesprogram. Där har man dels mätt hur droger varierar i blodet och hur det påverkar individens ögon.

– Vi försökte med algoritmer men utan AI var det helt omöjligt att hantera alla reflexer i ögonen. Nu kan vi mäta i princip helt svarta ögon, säger Markku Hämäläinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.