Kommunstyrelsen ordförande Erik Pelling (S) berättar förvandlingen som ska bli i området. Foto: BIG Arkitekter/SVT Uppsala

Industriområdet ska bli en del av Uppsalas innerstad

Uppdaterad
Publicerad

Främre Boländerna ska göra en förvandling till innerstad.

Men läkemedelsföretaget Cytiva påverkar antalet personer som får vistas i området.

– Det företaget vill vi ha kvar i Uppsala och Sverige, så vi gör inte något som äventyrar deras säkerhet, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Första spadtaget i ombyggnationen av Främre Boländerna kan tas om lite mer än ett år. Och detaljplanen för området ”Ställverket” kan börja att ta en helt ny form.

– Här har vi idag industriverksamhet, skrotupplag och annat. Samtidigt ligger det här området centralt och det är ett väldigt attraktivt läge med mer eller mindre krypavstånd till resecentrum, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Inga bostäder

Men samtidigt som området ska bli ett av Uppsalas innerstadsområden så kommer det inte att byggas bostäder i området. En av anledningarna är att läkemedelsföretaget och områdesgrannen Cytiva (tidigare GE Healthcare) kräver att det måste gå att utrymma närliggande områden snabbt. Företaget är en viktigt arbetsgivare i Uppsala, menar Pelling.

– Vi har landat i en bra kompromiss, säger han.

Hör mer om säkerhetsfrågan och se byggnadsförslagen i videon ovan.

Främre Boländerna och Ställverket

  • Max 6500 personer får vistas stadigvarande inom ”Ställverket”. Övriga områden i Främre Boländerna får max ha 3500 personer stadigvarande – totalt får 10 000 personer vara stadigvarande Främre Boländerna.
  • Hela planområdet – för Främre Boländerna – är 8,5 hektar stort, omfattar 16 fastigheter och har 12 olika fastighetsägare.
  • Kvarteren ska fya nya gång och cykelbanor och få större uppdelning
  • Kommunen vill att området ska locka till sig nya internationella och nationella företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.