Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare Uppsala kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare i Uppsala kommun, berättar om de mest udda förslagen som kommit in. Foto: Kristian Östlund/SVT

Så vill Uppsalaborna att framtidens Fyristorg ska se ut

Publicerad

Om två år ska Fyristorg i Uppsala göras om – men hur? Det har kommuninvånarna, under sommaren, fått tycka till om.

– Det ska finnas platser för alla, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson.

Under sommaren har parkeringen på Fyristorg fått ge vika för restauranger och sittplatser. Det så kallade sommartorget har varit ett test för att se vad invånarna tycker om upplägget inför en framtida ombyggnation 2026.

– En del tycker att uteserveringarna fått en för stor plats och några tycker att de stora gula utemöblerna är för stort stilbrott mot den historiska miljön, säger Elisabet Jonsson.

Portal eller korvgubbestaty

Mellan maj och juli har invånarna i Uppsala kunnat lämna in synpunkter kring sommartorget, men också ge förslag på hur de vill att torget ska se ut i framtiden. Omkring 450 svar kom in.

Ett av förslagen som inkommit är att bygga en portal som skulle utgöra en entré till det historiska Uppsala. En annan tipsare vill att en korvgubbestaty placeras på Fyristorg. En homage till Uppsalamusikern Owe Thörnqvists ”Varm korv boogie”.

När torget byggs om är det många Uppsalabor som tycker att det är viktigt att den historiska miljön bevaras och att kontakten med ån är viktig.

Nästa år väntas nytt torgförslag

Uppsala kommun håller nu på att sammanställa alla synpunkter som kommit in. Sedan kommer kommunen ha en dialog med fastighetsägare och restaurangägare som är verksamma runt torget.

I början av nästa år kommer ett förslag presenteras på hur det nya torget ska se ut att presenteras.

– Det har blivit så tydligt att torget är så viktigt som en entré till historiska Uppsala så på något sätt kommer dessa förslag att komma med, säger Elisabet Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.