Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Sara Che blev gravid var hon övertygad om att hon skulle föda på sjukhus. Så blev det inte. ”Min första hemförlossning var både en stärkande och traumatisk upplevelse”, säger hon. Foto: David Rydell/SVT

Sara födde två barn hemma: ”Kände mig inte trygg på sjukhuset”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Che trodde aldrig att hon skulle föda hemma. Drygt tre år senare har hon fött två barn i sitt hem.

– Min första hemförlossning var både en stärkande och traumatisk upplevelse, säger hon.

När Sara Che blev gravid med sitt första barn var hon övertygad om att hon skulle föda på sjukhus – precis som den överväldigande majoriteten av alla gravida i Sverige.

Sara Che berättar att hon läste på om situationen för barnmorskor och vårdpersonal runtom in landet. Det fick henne på andra tankar.

– Min första reaktion om hemförlossningar var ”aldrig i livet”. Men jag blev insatt i hur barnmorskor i flera år gått på knäna. För mig kändes inte sjukhuset som en trygg miljö att föda i, säger Sara Che.

Barnmorskan kunde inte närvara

Kort därpå kom hon i kontakt med en barnmorska och en doula, en kvinna som stöttar en annan kvinna, vid lättare förlossning. De skulle assistera hennes hemmafödsel.

– Jag visste från början att barnmorskan kunde bli tvungen att ha jour och inte kunna närvara. Det var precis vad som hände.

”Traumatisk men stärkande upplevelse”

Dagen Sara Che skulle föda kom värkarna plötsligt med täta intervaller. På kort tid gick allt från noll till hundra, förklarar hon.

– Timmarna gick, men doulan och barnmorskan kom inte. När jag gick in på toaletten så kände jag att nu kommer någon. Plötsligt stod jag där och höll min son i händerna och visste inte vad jag skulle göra, säger hon och fortsätter:

– Det var traumatiskt. Men upplevelsen har varit väldigt stärkande.

Hur ser du på riskerna med hemmafödsel?

– Många i vår omgivning sa att ”tänk om någonting händer” och ”hur vågar du”. Men det var aldrig något som jag funderade över som frisk. Allt gick som det skulle.

Överläkaren: Komplikationer kan uppstå snabbt

Maria Jonsson, överläkare inom förlossningsvården på Akademiska sjukhuset, säger att det snabbt kan uppstå komplikationer vid en förlossning som kan bli kritiska vid hemmafödsel.

– Forskningen som finns kring hemförlossningar baserar sig på studier som har låg tillförlitlighet. Vid stora sammanslagna studier kan man inte säga att det är större risk för omföderskor om man föder hemma jämfört med på sjukhus, säger hon och fortsätter:

– Men för kvinnan kan det uppstå stora blödningar och får man inte stopp på flödet kan det snabbt bli kritiskt läge.

Hemförlossning är ett hett debatterat ämne. Här kan du läsa mer om de politiska argumenten i Region Uppsala om för och emot hemförlossning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.