Man med stekpanna med mat i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Maksimilijan Utrobicic, restaurangchef på Ulls restaurang, lagar mat med rester och dassiga grönsaker. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Se när kocken lagar mat med skruttiga grönsaker

Publicerad

De flesta vet att man inte ska kasta mat utan använda så mycket som möjligt. Men hur lätt är det att laga mat med gamla grönsaker och rester egentligen? SVT Uppsala lät en kock prova.

Med lite halvskruttiga grönsaker som blivit kvar i redaktionens kyl och ett par förpackningar bönor och ägg åkte SVT Uppsala till en restaurangchef i Uppsala, som har extra fokus på hållbarhet. På hans restaurang beräknar de menyerna utifrån koldioxidutsläpp och de maler ner matrester i en kompostmaskin.

– Mitt bästa hållbarhetstips är att använda allt. Exempelvis blomkålsblast är det många som kastar, men vi använder den och gör en coleslaw, säger Maksimilijan Utrobicic, restaurangchef på Ulls restaurang i Ultuna.

I videon: Se vilken rätt restaurangchefen hittar på med de trötta grönsakerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.