Kvinna i rött hår framför en vit robot i ett klassrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se roboten som hemmasittare kan koppla upp sig till för att vara med på lektionen: ”Eleverna vet att roboten är en del av klassen”. Foto: Kristian Östlund/SVT

Se skolroboten som hjälper hemmasittare i Heby: ”Visar känslor med ögonen”

Publicerad

Heby kommun har börjat använda sig av robotar i klassrummet som hemmasittare kan koppla upp sig till för att delta under lektionerna. En skola som provar metoden är Morgongåva skola.

– Vi har en elev som varit 80 procent frånvarande och som nu är 100 procent närvarande, säger specialläraren Jenny Andersson.

Roboten är placerad på skolbänken och eleven kan via sin padda hemifrån koppla upp sig till roboten. Via en kamera kan eleven se läraren och via appen i elevens padda kan denna styra roboten.

– Roboten ska vara som en elev i klassrummet. Den kan se tavlan, den kan prata och den kan visa känslor med ögonen, säger läraren Nina Ratchenko.

Robotundervisning lyckad

Via närvaroteamet i Heby kommun har Morgongåva skola provat skolrobotar under ett år. En hemmasittande elev har fått använda sig av robotundervisningen.

– Vi gjorde ett schema för eleven och så började vi prova och det visade sig fungera väldigt bra, säger Jenny Andersson.

Stort intresse

Efter provomgången har skolan bestämt sig för att ha kvar roboten och flera skolor har redan hört av sig och intresserat sig för den.

– Det är fler och fler som frågar efter robot eftersom man vet att det finns och att det är ett bra sätt för eleven att få undervisningen trots att de är hemma, säger Jenny Andersson.

I klippet: Se läraren Nina Ratchenko visa upp hur roboten fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.