Över 131 000 anmälda personer gick på lördagen ut och plockade skräp under den årliga Håll Sverige Rent-dagen runt om i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer i klippet hur nioåriga Seher och andra plockade skräp vid Gottsunda centrum i Uppsala på lördagen under den årliga skräpplockardagen. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Seher, 9, vill få oss att plocka skräp: ”Måste hjälpas åt”

Publicerad

Över 131 000 anmälda personer i landet gick på lördagen ut och plockade skräp under den årliga Håll Sverige Rent-dagen.

– Vi måste alla ta ansvar för naturen, säger Seher Ravza Nurcin, 9, som deltog med sin pappa.

Seher Ravza Nurcin och ett 20-tal andra skräpplockare i den ideella föreningen Aktiv Generation Uppsala samlades vid Gottsunda centrum och gick i 1,5 timme runt och städade gator och torg.

Fimpen är vårt vanligaste skräp. Det tar ett till fem år för den att brytas ner till mikroplast, som i sin tur försvinner efter ungefär 100 år. För ett tuggummi tar det ungefär 20 till 25 år att brytas ned.

– Det känns inte bra, säger 9-åriga Seher Ravza Nurcin.

De som hade anmält sig till Håll Sverige Rent-dagen hade registrerat sig för att självmant gå ut och plocka skräp. Skräpplockardagen är en del av World Clean Up Day – en internationell rörelse som har engagerat skräpplockare över hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.