Sista dagen att deklarera: Se långa kön till Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Kön ringlade sig lång utanför statens servicecenter i Uppsala under måndagen. Det var många som ville lämna in sin deklaration på plats i sista stund.

– Skatteverket har försämrat för oss medborgare genom att man inte har någon låda där man kan lämna sin deklaration, säger Lars Lundin, en av alla dem som ställt sig i kö.

Emma Tranströmer besökte servicecentret i helgen för att lämna in sin deklaration, men då var det stängt. Hon och flera andra som vad där i samma ärende förvånades då över att det inte fanns någon brevlåda där man kunde lämna in sin deklaration.

– Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt, säger hon.

Varför har du väntat så länge med att lämna in din deklaration?

– Skatteverket hade inte skickat några deklarationsblanketter så jag var i kontakt med dem och fick inte blanketterna förrän i fredags.

Problem med långa köer

Flera personer har vittnat om att köerna till servicecentret i Uppsala varit långa, även när de varit där i andra ärenden.

– Kö utanför, kö inne i lokalen som ledde fram till en dator med en person på distans på skärmen. Hela besöket tog fyra timmar, berättar en person som varit i kontakt med SVT.

Statens servicecenter bekräftar att väntetiderna, i perioder, varit långa den senaste tiden.

– Vi jobbar på att korta väntetiderna – bland annat har vi ny personal under upplärning just nu, säger Malin Jonsson.

Samlade in i kön

Många deklarerar online, via sms eller via en ”vanlig” brevlåda. På 37 ställen i landet finns även tillfälliga brevlådor där man kan lämna in sin deklaration, men ingen sådan låda finns i Uppsala.

– Det är Skatteverket som beslutar om var deklarationsbrevlådorna ska finnas. Det finns många andra sätt att deklarera på och vi vill inte heller att folk ska stå och köa. Just därför så var vi ut och samlade in deklarationer i kön, säger Malin Jonsson, kontorsområdeschef på Statens servicecenter.

Se den långa deklarationskön i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.