Från den första masskrocken på lördagen, på E4 vid Björklinge kom 13 patienter, och Akademiska sjukhuset gick upp i stabsläge.
– De var lindrigt till måttligt skadade och kunde alla gå hem efter bedömning, röntgen och provtagning med mera. Ingen behövde vårdas inneliggande, förklarar Ulla Olsson Strömberg, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset.
Läget stabilt
Från masskrocken på E18 vid Grillby kom 21 patienter. Då gick sjukhuset upp i förstärkningsläge, det näst högsta beredskapsläget.
En bedömning av skadeläge och prioritering gjordes redan på skadeplatsen, och traumateamet tog hand om alla skadade och bedömde deras vårdbehov.
– Två var allvarligt skadade, och vårdas fortfarande inom intensivvården. Men läget är stabilt, säger Ulla Olsson Strömberg.
Ytterligare fyra patienter behövde inneliggande vård, men kunde skrivas ut på söndagen.
”Reagerade snabbt”
Biplob Chanewas är akutläkare och sektionschef och var i tjänst på lördagen.
– Hela sjukhuset reagerade snabbt och alla var förberedda när patienterna började komma in. Och vi var beredda att ta emot ännu fler skadade, om det hade behövts, säger han.
Samtidigt som man får ett masskadelarm måste man också ha resurser att ta emot vanliga patienter, med hjärtstopp eller andra akuta tillstånd.
Övat krisscenarion
Akademiska sjukhusets personal har tränat på liknande scenarion tidigare.
– Men nu fick vi se att det fungerar i verkligheten. Personal kom in på en ledig dag och ville hjälpa till. Man glömde lunch och raster för att ta emot patienter. Jag känner en enorm stolthet, och när man går hem känner man att det varit en värdefull dag, säger han.