De senaste åren har antalet sjukskrivningar ökat, främst långtidssjukskrivningarna.
Barnskötaren ”Sara” som vill vara anonym – har jobbat flera år inom förskoleverksamheten i Stockholm där hon blev utbränd på grund av arbetet.
I somras började hon arbeta på en förskola i Uppsala, men känner redan nu att hon är på bristningsgränsen.
– Jag har väldigt mycket huvudvärk och är ständigt trött. Jag vet inte hur länge till jag kommer orka, säger hon.
Förskoleyrket är den yrkeskategorin som i länet har flest sjukfall med 187 stycken per tusen anställda. Även nationellt så är siffrorna höga.
Exakt vad sjukskrivningarna beror på är svårt att säga. Men stress på grund av en hög arbetsbelastning tros vara en av anledningarna.
Fler krav
– Jag tycker det är väldigt bekymmersamt. Vi har tittat på stress och jag relaterar det till det nya undervisninguppdraget som förskolan haft de senaste åren, vilket gör att det ställer mer krav och ger en osäkerhet bland personalen.
Vad kan man göra för att förhindra att fler sjukskrivs?
– Det handlar om att ha en dialog med medarbetarna och förstå vad det är som pågår. Det har varit väldigt svårt. Vi har fortfarande inte riktigt hittat kärnan i det, varför blir man sjuk, säger förskolechefen Gitt Näsberg.
Båda Lärarförbundet och Kommunal anser att de ökade sjukskrivningsantalen beror en del på stressrelaterade fenomen som utmattningssyndrom, som bland annat kan uppstå på grund av stora barngrupper, för lite tid för pedagogisk planering och brist på vikarier.
Barnskötare sjukskrivs oftare
Av personalen så är det barnskötare, som sjukskrivs mest.
– De är med barnen hela dagarna. Förskolelärarna har oftast mer reflektionstid i form av möten. Så man blir en personal kort hela tiden, säger Annica Eklund, huvudskyddsombud på Kommunal i Uppsala.
Uppsala kommun har ett pågående projekt på några förskolor, som kallas ”Friska Förskolor” där man försöker gå till botten med sjukskrivningarna.
– Vi har workshops och information gällande sjukskrivningar och konflikthantering. Sedan försöker vi också hjälpa till på ett privat plan, för oftast är det så att de här bitarna krockar. Att det både är en skilsmässa och jobbigt på jobbet, till exempel.
Barnskötaren ”Sara” känner att förskolan inte prioriteras tillräckligt.
– Det känns som att här förvarar man bara sina barn, fast det är en läromiljö.