En person med kort, grått hår står utomhus och talar i en mikrofon. Personen bär en mörkbrun kavaj med ränder och en vit tröja. I bakgrunden kan man se en arkitektoniskt intressant byggnad och andra personer som promenerar på gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så reagerar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD): ”Alldeles fruktansvärt” Foto: Tomas Hallstan/SVT

Sjukvårdsministern: Stort jobb för Akademiska att återställa tilliten

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att 33 kvinnor felaktigt fått sina livmödrar bortopererade på Akademiska sjukhuset har mötts av starka reaktioner.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att sjukhuset har ett ”rejält jobb” framför sig för att få tillbaka tilliten.

Livmodern hos 33 kvinnor – i åldrarna 38 till 85 år – har på felaktiga grunder opererats bort på Akademiska sjukhuset i Uppsala under 2023 och 2024.

Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om cellförändringar, ett förstadium till livmodercancer, och rekommenderats operation. Men diagnoserna stämde inte – och kvinnorna hade inte behövt genomgå operationen.

Livmödrar opererades bort i onödan

Ministern: ”Varför kunde det gå så fel?”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar det hela ”alldeles fruktansvärt”.

– Varför kunde det gå så fel? Varför hade man sådana rutiner? Det är stora frågor som Akademiska sjukhuset nu måste arbeta vidare med riktigt intensivt, säger hon.

Uppmanar alla till granskning

Ministern menar att Akademiska sjukhuset nu har ett stort jobb framför sig för att återfå tilliten – men också att sjukhus i resten av Sverige behöver se över hur de arbetar.

– Det är nödvändigt att alla kliniker runtom i landet nu går igenom sina kvalitetssäkringsrutiner så att ingen mer drabbats av detta, säger hon.

I klippet ovan: Så reagerar sjukvårdsministern: ”Alldeles fruktansvärt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet