En polis står framför en byggnad och talar med journalister, som håller mikrofoner med logotyper från olika medier. Det är en mulen dag, och i bakgrunden syns en stadsmiljö med trafik och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så här sa August Brandt, presstalesperson polisregion Väst, efter skottlossningen. Foto: Alfred Larsson/SVT

Skjutning mot israeliskt försvarsföretag misstänks ha beordrats från Uppsala

Publicerad

Skottlossningen vid det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems Sweden i Göteborg misstänkts ha beordrats från Uppsala.

En 15-årig pojke sitter häktad misstänkt för anstiftan till mordförsök och grovt vapenbrott.

Vid 09.30-tiden på torsdagen förra veckan larmades polisen om skottlossning vid ett företag i Göteborg, som är dotterbolag till det israeliska vapenföretaget Elbit Systems.

– Tack och lov har ingen kommit till fysisk skada, sade polisens presstalesperson August Brandt.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

Misstanken: Order från Uppsala

I anslutning till företaget greps en pojke i 13-årsåldern som misstänks vara skytten, och därefter riktade polisen in sig mot en misstänkt uppdragsgivare.

Personen, en 15-årig pojke, greps dagen efter skottlossningen och häktades i måndags misstänkt för anstiftan till mordförsök och grovt vapenbrott – brott som ska ha begåtts från en mindre ort utanför Uppsala.

– Han förnekar brott, mer än så kan jag inte säga i det här läget, säger pojkens advokat Anders Segerblom.

Placerad på HVB-hem

Den 15-årige pojken är hemmahörande i Östergötland och blev i vintras omhändertagen av socialtjänsten i hemorten, för att därefter bli placerad på HVB-hem.

I LVU-utredningen då uppgav polisen att man flera gånger uttryckt stor oro att pojken befann sig i riskfyllda miljöer och umgicks med kriminella personer. Enligt polisen fanns även risk att 15-åringen kunde användas av kriminella som brottsutförare.

Under torsdagen anhölls en tredje person misstänkt för inblandning i skjutningen.

I somras placerades en sprängladdning vid entrén till företaget och polisen har haft ökad närvaro i området efter den händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

Mer i ämnet