En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en polisbil och en svart lastbil, omgiven av poliser på en gata med en skylt som visar ”Vårdcentral”. Den högra sidan visar en person framför en bokhylla, med ett upplatt för att anonymisera ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s säkerhetsreporter John Granlund svarar på frågor om torsdagens skottlossning mot det israeliska bolaget Elbit som bland annat tillverkar kommunikationsutrustning åt försvaret. Foto: SVT

Uppgifter: Poliser bevakade Elbit – missade skytten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen var på plats och bevakade Elbit på torsdagen, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Ändå dök en pojke upp, gick rakt förbi polisbilen och avlossade skott mot företagets entré.

Först då förstod poliserna vad som hänt och grep pojken.

– Vi får såklart utvärdera, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Det är på torsdagsförmiddagen som skottlossningen inträffar vid Elbit i Kallebäck, dotterbolaget till det israeliska vapenföretaget Elbit Systems.

Enligt uppgifter ska skott ha avlossats mot entrén till företaget – samtidigt som uniformerade poliser var på plats med bil för att skydda Elbit.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

13-åring misstänkt

En pojke har frihetsberövats av polisen. Enligt uppgifter till SVT ska pojken vara 12 eller 13 år. Polisen har bekräftat att han är minderårig men har inte velat gå in på exakt ålder.

Pojken ska inte vara hemmahörande i Göteborg. Han har tidigare varit placerad på ett HVB-hem.

Han misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott.

Har blivit måltavla

Företaget Elbit har tidigare varit måltavla för protester och utsatt för skadegörelse sedan konflikten i Mellanöstern eskalerade.

– Parallellt med konflikten i Mellanöstern har det uppstått en slags internationell kampanj där våldsamma aktivister försöker sätta press på Israel genom att ge sig på det här bolaget, säger SVT:s säkerhetsexpert John Granlund, som i videon ovan svarar på frågor om torsdagens skottlossning.

Senast i somras placerades en sprängladdning vid entrén vid företaget. Nationella bombskyddet kunde då säkra föremålet utan att det gjorde någon skada.

Ni har ju haft en bevakning på det här företaget men det har ändå skett en skottlossning här i dag. Har ni kunnat skydda företaget?

– Det är något som vi får återkomma till. Det är klart att det har skett en skottlossning, det är ett faktum. Vi får såklart utvärdera och kika tillbaka på den här händelsen, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

Mer i ämnet