En polis står framför en byggnad och talar med journalister, som håller mikrofoner med logotyper från olika medier. Det är en mulen dag, och i bakgrunden syns en stadsmiljö med trafik och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
August Brandt, presstalesperson polisregion Väst, förklarar hur polisen kommer att lägga upp sitt arbete under kommande utredning. Foto: Alfred Larsson/SVT

Skottlossning vid Elbit i Göteborg – ung person gripen

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en skottlossning vid det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems Sweden i Kallebäck i Göteborg. Ingen person har skadats. En pojke i 13-årsåldern är gripen, enligt uppgifter till SVT.

Polisen utreder händelsen som mordförsök samt grovt vapenbrott.

Vid 9.30-tiden på torsdagen larmades polisen till Elbit Systems Sweden med anledning av en skottlossning.

– Tack och lov har ingen kommit till fysisk skada, säger polisens presstalesperson August Brandt.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

En pojke har frihetsberövats av polis i anslutning till platsen. Pojken är 12 eller 13 år, enligt uppgifter till SVT. Polis har bekräftat att personen är under 15 år men inte någon exakt ålder.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen mordförsök samt grovt vapenbrott.

Efter skottlossningen anträffade polisen en väska som tillhörde den frihetsberövade pojken. Nationella bombskyddet tillkallades, men det kunde senaste konstateras att väskan inte innehöll något farligt.

Tidigare utsatt

Företaget Elbit Systems Sweden i Kallebäck är ett dotterbolag till det israeliska vapenföretaget Elbit Systems.

– Det här är ett av Israels största försvarsteknologiska företag. Man säljer system, framförallt för kommunikation, inom olika försvarsmakter, säger SVT:s säkerhetsreporter John Granlund.

Polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte första gången som det israeliska försvarsföretaget har utsatts. ”Det har varit en handfull incidenter”, säger SVT:s säkerhetsreporter Granlund som berättar om vilka som skulle kunna ligga bakom skotten. Foto: TT/SVT

Företaget har tidigare varit måltavla för protester och utsatt för skadegörelse.

Senast i somras placerades en sprängladdning vid entrén vid företaget. Nationella bombskyddet kunde då säkra föremålet utan att det gjorde någon skada.

– Det har pågått en kampanj riktad mot företaget. Det är en del av en slags missnöjesyttring där man vänder sig mot Israels krigföring, säger John Granlund.

Kopplingar kommer utredas

Polisen har under året haft en ökad närvaro vid företaget.

Var ni här på platsen när skottlossningen skedde?

– Det jag kan säga är att det initiala frihetsberövandet gjorde i anslutning till platsen och det gjordes av polis, säger polisens presstalesperson August Brandt.

Polisen kan i nuläget inte säga någonting om ifall skottlossningen har någon koppling till tidigare händelser vid företaget.

Elbits vd: ”En allvarlig incident”

På torsdagseftermiddagen kommenterade Elbit Systems Swedens vd Tobias Wennberg skottlossningen.

– Det har inträffat en allvarlig incident utanför våra lokaler idag som polisen har hanterat fantastiskt väl. Vi är alla i säkerhet och ingen har skadats, skriver han i ett sms till SVT.

Verksamheten på företaget kommer att fortsätta som vanligt, enligt vd:n.

Se hela SVT:s livesändning från platsen här.

En journalist står framför ett avspärrat område med byggnader i bakgrunden. Det finns ett trafikljus och en bil syns längre fram på gatan. Området verkar vara under någon form av bevakning eller insats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter George Adam på plats efter skottlossningen vid det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems. Foto: Alfred Larsson
Skicka in till SVT på vast@svt.se Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot Elbit systems i Kallebäck i Göteborg

Mer i ämnet