Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, lovar att fler ska komma till tals i framtidens skolbyggnadsprocesser. Foto: SVT

Skolan som ”glaskämpat” i tio år – glaset har frostats in

Uppdaterad
Publicerad

Västra Stenhagen skolan i Uppsala har frostat in nästan varenda glasruta till elevutrymmen. Det ska inte behöva upprepas i framtiden. Utbildningsnämnden håller just nu på att ta fram ett funktionsprogram som ska skydda elevernas och personalens intressen när nya skolor byggs.

Som ett akvarium utan vatten, med en korridor och en matsal precis utanför. När Västra Stenhagenskolan byggdes för tio år sedan fanns det likheter med skyltfönster i en galleria. Skolans skyddsombud fick tänka om.

– Då krävde jag att det sattes upp gardiner  och nu har vi frostat allt glas i skolan, säger Maria Jadinge Trygg, skyddsombud vid västra Stenhagenskolan.

Glas i Tiundaskolan

Förra terminen frostades det in glas för 50 000 kronor på Västra Stenhagenskolan, men trots att glaset varit ett problem här fortsätter det att byggas in i skolmiljön. Tiundaskolan är det senaste exemplet i Uppsala. Här finns inte lika mycket glas som i Västra Stenhagenskolan, men Maria Jadinge Trygg höjer ett varningens finger.

– Det haltar däremellan -  vad som faktiskt är en bra lärmiljö, vad arkitektbyråerna vill rita och vad man beställer. Det haltar däremellan.

Hur skulle du vilja att nya skolor planeras?

– Framför allt att det finns goda kunskaper; att man kan utnyttja skyddsombud som referensgrupper. Och när nämnden beställer, att man tar in de synpunkterna. Och vad forskningen säger. Vi i skolan är ständigt uppdaterade.

Vad är viktigast?

– Att barnen får  en trygg miljö, som de trivs i och som de lär sig i.

Så vilket inflytande har de lokala politikerna över hur skolor byggs i dag? Helena Hedman Skoglund (L) är ordförande i utbildningsnämden:

– Vi håller på nu och tar fram ett funktionsprogram där man sätter upp krav när man planerar nya skolor. Så vi är med i i startprocessen, säger Helena Hedman Skoglund.

Ska ta hänsyn till personalen

Barn med funktionsnedsättningar är en grupp som hon själv prioriterar. Det är också den gruppen som, enligt neuroforskare, far mest illa av en skolmiljö som inte är anpassad till hjärnans funktioner, behovet av att kunna skärma av och jobba ostört.

– Eleven ska komma före estetiken. Vi kan så klart också ställa krav på att det tas hänsyn till personalens synpunkter, och aktuell forskning.

Kommer du se till att det blir så?

– Ja!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.