Det serveras pannkakor i Katedralskolans matsal dagen innan studenten.
– Det är för att vi ska få tid på oss att förbereda examensmenyn, säger kökschefen Patti Uddén samtidigt som hon packar upp varor i förrådet.
Måltidsservice, som varje år köper in livsmedel för cirka 130 miljoner kronor till förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och äldreomsorgen, har redan i dag svårt att få ekonomin att gå ihop. Priserna har ökat 6-7 procent i snitt det första halvåret 2022. Tidigare har höjningarna legat på cirka 2 procent per år.
Prishöjning på gång
– Leverantörerna har i avtalet möjlighet att justera priserna fyra gånger per år, och vi är nu i en sådan fas, säger Anders Sundin, måltidschef.
Han tror på ännu dyrare inköp i höst.
– Vi har höga krav när det gäller djurhållning, ekologisk mat med mera – och det kostar. Det är många som frågar hur mycket dyrare det blir, men det är svårt att säga.
Priserna hittills har påverkats av torra somrar, pandemin och högre bränslepriser, enligt Anders Sundin. I höst väntas priserna påverkas av vad som händer med veteskördarna i Ukraina och i Ryssland. Allt pekar på högre priser.
Viktigt med bra mat
Inom äldreomsorgen, som också får mat från måltidsservice, verkar budgeten gå ihop i år. Och bra mat ska serveras, lovar ansvarig politiker.
– Vi sitter i budgetarbete just nu för 2023 och vi ser att priserna rusar, men det är klart att våra äldre ska få bra mat och det jobbar vi för att säkerställa, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.
Klippet: Så jobbar Katedralskolan för att spara på maten