• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Misstänkt coronasmittade vårdades med andra i samma lokaler på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter som lämnats till IVO:s upplysningstjänst är det platsbrist på Akademiskas akutmottagning. Det har gjort att misstänkta covidpatienter och andra patienter vistats i samma rum. Uppgifterna bekräftas i telefonsamtal mellan IVO:s handläggare och akutens verksamhetschef.

När en patient kommer till Akademiska sjukhuset går den igenom en så kallad sållningstriage utanför lokalerna enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

När det finns misstanke om covid-19 hänvisas patienten antingen till akutmottagningen, den så kallade gula zonen, eller till infektionsmottagningen. De som inte misstänks vara smittade hänvisas till en smittfri zon som kallas den gröna zonen.

Coronaviruset i Uppsala

Under sommaren ska dessa grupper ha blandats.

Personalen larmar

Den 25 juni lämnas ett meddelande med ämnet ”Ohållbar situation på akutmottagningen” till IVO:s upplysningstjänst.

Avsändaren är en undersköterska på akutmottagningen. Dagen efter inkommer ytterligare ett larm – ”Patienter kvar på akuten pga platsbrist. Både covidpatienter samt icke covid”.

Den 30 juni skriver en tredje vårdanställd att situationen förvärras och att det är oacceptabelt att avvakta med en inspektion.

I ett annat larm som inkommer samma dag står det att ”det har sett ut så sedan midsommar då sjukhuset drog ner platser trots att det var samma problem tidigare”.

Enligt tipsaren struntar ledningen i att IVO påtalade problemet vid en inspektion tidigare under året. ”Något måste göras nu”.

Ledning medger problem

Den 21 juli ringer IVO:s handläggare till akutens verksamhetschef Anette Skoglund.

Under samtalet, som dokumenterats i handlingar SVT Uppsala tagit del av, uppger verksamhetschefen att vissa gröna patienter, alltså garanterat smittfria patienter, måste vårdas i den gula zonen på grund av att den gröna zonen saknar rätt utrustning. Hon bekräftar att det inneburit att gröna och gula patienter blandats.

Handläggaren frågar Anette Skoglund om åtgärder med anledning av IVO:s tidigare beslut, där mottagningen fick kritik, och påtalar också att IVO ser allvarligt på brister i fråga om smittorisk även innan coronautbrottet.

Anette Skoglund säger då att två chefsläkare fått i uppgift att se över infektionsmottagningen samt att de förstår att IVO ser allvarligt på riskerna.

Dagen efter kontaktar IVO:s handläggare jourchefsläkare Fredrik Sund.

I samtalet bekräftar han uppgiften om att akutrum och övervakningsplatser endast finns i den gula zonen. Han säger att lokalerna är trånga och att frågan om patienter med smitta och smittorisk varit ett bekymmer under längre tid, men att det satts på sin spets under coronapandemin.

”Akutrummet är stort”

Fredrik Sund är verksamhetschef på infektionskliniken och var jourchefsläkare när IVO ringde. SVT söker fortsatt ansvariga på akutmottagningen för en kommentar. Fredrik Sund är inte jourchefsläkare längre men berättar ändå för SVT att expertfunktionen Vårdhygien, som jobbar med att förebygga vårdrelaterade infektioner, varit involverade i planeringen.

– Akutrummet är ju till för de som är svårast sjuka, och därför så kan det vid enstaka tillfällen hända att det samtidigt kommer in allvarligt sjuka patienter som kan vara sjuka både i covid-19 och annat. Men akutrummet är stort och det har bedömts vara tillräckligt för att inte orsaka smittspridning, säger Fredrik Sund, dåvarande jourchefsläkare.

IVO har begärt kompletterande uppgifter av Akademiska. De ska vara inlämnade senast den 17 augusti.

SVT söker ansvariga för akutmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet