Akademiska köpte munskydd för covidvård – släppte igenom 67 procent av partiklarna

Uppdaterad
Publicerad

När hela världen – samtidigt – efterfrågade sjukvårdsutrustning för att klara behandlingen av coronapatienter, brast det i tillverknings- och leverantörsledet. Om inte Akademiska sjukhusets inköpsavdelning hållit huvudet kallt hade det kunnat få stora konsekvenser – och vårdpersonal hade kunnat utsättas för risker.

Obs! En video som tidigare var publicerad i denna artikel har avpublicerats eftersom vissa bilder var missvisande. När det talades om otillräckliga andningsskydd visades ett godkänt skydd, vilket drabbat tillverkaren Esounds då felaktig information sprids. Esounds andningsskydd har ingenting med artikeln eller den tidigare videon att göra, och de är godkända av Arbetsmiljöverket för användning inom svensk covid-vård. Vi beklagar misstaget.

Andningsskydd var högvaluta när coronaviruset utvecklades till en global pandemi. De avtalade leverantörerna hann inte med, och de normala inköpsvägarna kompletterades av direktupphandlingar.

Coronaviruset i Uppsala

Farliga skydd köptes in

SVT:s Uppdrag granskning har synat kommuner och regioners inköp och konstaterat att farliga andningsskydd köpts in och använts i vården på flera håll.

Enligt SVT:s granskning har produkter haft fejkad CE-märkning, bluffcertifikat – och helt enkelt inte levt upp till de krav som gäller.

Köpte in massor av masker

Region Uppsala beställde en jätteladdning på 165 000 stycken så kallade FFP2-masker från en leverantör som garanterade att 94 procent av partiklarna skulle filtreras borts. Kostnad: Cirka 4,5 miljoner kronor.

Trots intyg och löften från leverantören så lät Akademiska sjukhuset Totalförsvarets forskningsinstitut testa produkten.

Resultaten var nedslående. En mask släppte igenom så mycket som 67 procent av partiklarna – ingen mask som testades klarade kravet på 94 procents bortfiltrering, något som krävs för att skyddet ska kunna användas på en covidavdelning. De var helt enkelt obrukbara för ändamålet.

Returnerade maskerna

– Det var tur att inköpsavdelningen var på tårna, och felen upptäcktes -  det hade varit allvarligt om produkterna använts i vården, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Region Uppsala har returnerat maskerna och företaget som levererat beklagar att kvaliteten inte har hållit måttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet