Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren Johan Nöjd
Lars • Hej! När jag tittar på dagens data från regionen så ser det ut som att ökningen eventuellt har avtagit något, vilket vi förstås håller tummarna för. Hur ser du på utvecklingen? Kan ni se någon effekt av de lokala restriktionerna?
Andelen har inte ändrats så mycket från förra veckan. Det kan förhoppningsvis tyda på att det har varit en topp, men det är alldeles för tidigt att säga.
Jessica • Varför inför inte Sverige krav på munskydd? Det ersätter såklart inte den sociala distansieringen, men hade fungerat som ett komplement.
Det finns ett par aspekter på det, till exempel är man rädd för att munskydd uppfattas som en ersättning för att hålla avstånd i t ex kollektivtrafiken. Folk verkar dessutom bära munskydden lite hur som helst - och tar av och på dem - då är det svårt att tro att de ska ge nån effekt. Tegnell pekar ju också på att de länder som har hårda krav på munskydd inte har sett någon direkt effekt av detta, smittspridningen har inte minskat.
Erika • Hej! Jag arbetar som frisör och det här med att hålla avstånd och undvika fysisk kontakt med andra än dom man bor med är ju väldigt svårt om jag ska kunna fortsätta utöva mitt yrke, hur bör vi som frisörer tänka?
Just när det gäller frisörer skulle munskydd kunna vara ett alternativ, om det används på rätt sätt. Frisören själv är inte skyddad i lika hög grad om det kommer in en smittad person, men det kan eventuellt skydda kunderna.
Lina • Hur ser läget ut i Uppsala nu? Finns det något särskilt som du önskade att Uppsalaborna gjorde i större utsträckning som skulle ge bra effekt?
Arbeta hemifrån. Regionens smittspårare frågar ju alla positiva var de tror att de smittats och under vecka 44 trodde omkring 30 procent att de smittats på jobbet. Många tror också att de smittats på privata tillställningar, men den andelen verkar ha minskat.
Robert • Hej! Jag börjar bli frusterad över situationen här i länet: Tydligen behövs striktare åtgärder, men Folkhälsomyndigheten verkar blockera och har blockerat olikas regioners initiativ flera gånger. Har Folkhälsomyndigheten alltid sista ordet när det gäller beslut om rekommendationer/restriktioner eller skulle Region Uppsala "köra över" FHM?
De allmänna råden vid lokala utbrott av covid -19 styr FHM över. Men mycket av vad vi gör i regionen kan vi bestämma själva, teoretiskt sett kan till exempel länsstyrelsen besluta om att max tio personer får samlas i en offentlig sammankomst. Men vi tror inte att offentliga sammankomster innebär någon betydande smittorisk just nu.
Simon • Det rapporteras överallt (inkluderat från er) om att folk struntar i de nya rekomendationerna. Men jag känner en dörrvakt som jobbar i Uppsala som säger att det är mycket stor skillnad på mängden människor som går på krogen. Även mina kompisar som pluggar i Uppsala rapporterar att det festas mycket mindre och att det i många kretsar nu är skammfyllt att anordna hemmafester. Varför är synen så olika?
Det ligger i betraktarens öga. Det kan vara lite folk på en pizzeria eller fullt i en galleria. Bilden är inte enhetlig. Men vi har precis haft ett möte med miljöinspektörerna från länets kommuner. Deras bild är att det har varit mindre trängsel på restaurangerna de senaste veckorna efter att de allmänna råden infördes.
Fredrik • Hej! Innebär dom skärpta råden avseende fysisk kontakt att jag kan umgås med vem som helst så länge jag inte är närmare än 1,5-2 meter i mer än 15 minuter?
Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Gränserna handlar om hur rimligt det är att smittas. Man ska ju inte stå så nära någon som hostar och nyser. Man ska vara försiktig med samvaro med andra än "hushållsmedlemmar".
Matilda • Att antal smittade av covid-19 ökar i regionen, kan inte det bero på att fler testar sig nu?
Bara delvis. Vi har kunnat skruva upp provtagningen lite undan för undan, det har varit en stor efterfrågan i flera veckor och uppskalningen har skett gradvis. Men andelen positiva är ganska konstant. Problemet är att siffrorna släpar efter, smittspridningen vi ser sker två veckor tidigare.
Maria • Hej! Kan det snart komma fler restriktioner för Uppsala om smittspridningen fortsätter att öka? Vilka kan det isåfall bli?
Det kan teoretiskt sett bli de fem råd som återstår (som vi inte har ännu), till exempel att avstå från onödiga resor såväl inom som utom regionen. Men vi vill först utvärdera de råd vi har - och det blir tidigast i slutet på den här veckan enligt Anders Tegnell.
Råden som gäller Uppsala:
- Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
- Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
- De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
- Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
- Som arbetsgivare bör man uppmana personal att jobba hemifrån och erbjuda personal utökade möjligheter att göra det.
- Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.
- Publiktak på 50 personer vid offentliga tillställningar.
- Max åtta personer per bord på serveringsställen.
Råden gäller sedan den 20 oktober och fram till den 17 november.