När kommer vi att äta insekter? Ja, den frågan jobbar just nu flera forskare i Uppsala intensivt med. Tanken är att insekter ska bli ett nytt, välsmakande och proteinrikt livsmedel. Och enligt forskarna är det inte långt kvar innan det blir verklighet.
– Vi kommer bidra med ny kunskap om att syrsor och andra insekter är säkra att äta, att man inte blir sjuk av det, säger Anna Jansson, professor inom djurfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Vad återstår innan man kan se syrsor ute på hyllorna i butikerna?
– Lagstiftning måste medge det, och en del i att få den lagstiftningen är att vi kan bättre belysa om det finns några eventuella risker med det här, säger Sofia Boqvist, som är docent i livsmedelssäkerhet vid SLU.
Ökat intresse för insekter
Det är fortfarande inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige, men det hoppas forskarna i Uppsala kunna förändra genom sin forskning. Även hos Livsmedelsverket märker man av att intresset för insekter har vuxit mycket den senaste tiden.
– Vid årsskiftet blev det tydligare att allt fler vill att insekter ska kunna märkas som livsmedel. Vi får fler och fler ansökningar, så man kan definitivt se ett ökat intresse för detta, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare vid Livsmedelsverket.