Foto: SVT/TT

Snökanon kan slå till mot Uppland

Uppdaterad
Publicerad

De få flingorna som faller under måndagskvällen är bara en försmak av det som ska komma.

Under natten drar ett nederbördsområde in över Uppland, och tillsammans med friska havsvindar kan fenomenet ”snökanon” uppstå.

– Det kan bli snökaos i trafiken under morgonen, och framåt kvällen kommer kylan och halkan, varnar SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Framåt måndagskvällen väntas ett snöfallsområde dra in över Uppland.

– Mellan klockan 20 och 24 kommer det att snöa litegrann. Men det är bara en försmak av det som kan komma, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Risk för snökanon

Under natten drar nämligen ett nederbördsområde in över Uppland, samtidigt som friska havsvindar drar in mot länet. Det gör att en ”snökanoneffekt” kan uppstå.

”Snökanon” i Sverige är vanligast i området mellan Söderhamn och Stockholm. Ett av de värre exemplen i modern tid inträffade i december 1998 när snödjupet i och omkring Gävle ökade med 130 centimeter på tre dygn.

Om kall och torr luft drar in över varm landmassa, och vindriktningen är konstant, ökar risken för fenomenet. Exakt de förutsättningar som väntas inför det kommande dygnet.

– När det dessutom drar in ett nederbördsområde så blir naturligtvis snömängden större. SMHI kommer att gå ut med en klass 1-varning för Uppsala län inför i morgon, säger Joel Mellin.

Snökaos i morgontrafiken

Enligt prognoserna ser det ut att snöa ymnigt under morgonen.

– Lokalt kan det bli några decimeter, men på sina håll även drivbildningar i den friska vinden.

Under eftermiddagen kommer temperaturen att ligga runt nollan, men mot kvällen blir det kallare.

– Det ser ut att kunna bli snökaos i morgontrafiken, och framåt kvällen riskerar det att bli riktigt halt i trafiken, så man gör bäst i att ta det försiktigt om man är ute och kör bil under tisdagen, säger Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.