Socialförvaltningen i Uppsala kommun måste spara 30 miljoner. Foto: TT

Socialen i Uppsala måste spara 30 miljoner

Publicerad

Socialförvaltningen vänder på alla stenar för att hitta billigare lösningar med bibehållen kvalitet. I ett första sparförslag vill man lägga ner fyra verksamheter.

Socialförvaltningen i Uppsala kommun har fått ett sparbeting på 30 miljoner. Och nu vänder förvaltningen på alla stenar för att hitta billigare lösningar på sin verksamhet.

– Vi tittar på alla delar i vår verksamhet, vad vi kan göra snabbare och bättre till ett lägre pris, säger Kaisa Björnström som är socialdirektör.

Hon tillägger att det här inte är något som sker i en handvändning utan något som måste göras över tid.

Vill stänga fyra verksamheter

I ett första skede föreslås fyra verksamheter läggas ner helt. Det är Träffpunkten som riktar sig till äldre med missbruksproblematik, Mentorn som erbjuder öppenvårdsinsatser för ungdomar i riskzonen samt behandlingshemmen Edeby och Nyckelgården.

– Personerna som är berörda kommer att få andra alternativ och stöd. Det är inte så att man inte kommer att få hjälp, utan vi letar billigare alternativ med samma kvalitet. Det är inga insatser som avbryts, säger Kaisa Björnström.

Socialdirektör Kaisa Björnström menar att kvaliteten måste bibehållas men till ett lägre pris. Foto: Uppsala kommun

Totalt berörs cirka 40 medarbetare.

– Vi tittar på om det finns andra uppdrag för dem inom socialförvaltningen eller inom andra förvaltningar. Men man förlorar sin arbetsplats och sina kollegor och det påverkar ju alltid, säger Kaisa Björnström.

”Jätteökning på orosanmälningar”

Samtidigt som socialförvaltningen måste spara ökar trycket på deras verksamhet.

– Vi har en jätteökning på orosanmälningar de senaste tio åren för barn upp till tolv år – en ökning med 300 procent. När man tittar på hela gruppen barn och ungdomar är det en ökning med 175 procent under samma tioårsperiod, säger Kaisa Björnström.

Hon menar att det finns flera förklaringar till ökningen. Utöver att gruppen barn och unga ökar generellt i befolkningsutvecklingen har också anmälningsbenägenheten ökat i bland annat skola, hälso- och sjukvård.

– Vi har en större benägenhet att göra anmälningar i dag utifrån att det ställs högre krav. Vi vet heller inte hur mörkertalet har sett ut tidigare, säger Kaisa Björnström.

I mitten av mars ska beslut tas om redan föreslagna besparingar, men det kommer alltså bli fler framöver.

– Vi hanterar systematiskt utefter den möjlighet vi har. Det är ingen quickfix, utan vi måste göra det här över tid, säger Kaisa Björnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.